Трикове за по-лесно гладене


Вероятно много от вас имат проблем с гладенето на някои материи и дрехи. Ефреа се погрижи да събере най-полезните съвети дадени от професионалисти и да ви запознае с тях.

Полезни съвети за гладене на дрехи от различни материи

Преди да започнете да гладите

1. Много е важно преди да започнете да гладите да сортирате дрехите си според тяхната материя, по този начин ще организирате и времето си.

Трикове за гладене на дрехи според вида на материята

2. Напълнете резервоара на ютията с дeстилирана или минерална вода. Ако искате да ароматизирате дрехите си може да оставите няколко клончета лавандула да престоят във водата преди да я сложите в ютията.

Полезни съвети от Ефреа – Напълнете резервоара на ютията с дeстилирана или минерална вода

3. Дрехите се намачкват по-лесно, когато изстинат, затова е добре да си приготвите закачалки преди да започнете да гладите.

Съвет от Efrea.com – добре е да си приготвите закачалки преди да започнете да гладите

4. Спрей за по-лесно гладене. Вече има и продукти, които улесняват гладенето, достатъчно е да напръскате дрехата с такъв спрей преди да започнете да я гладите. Тези спрейове също така предотвратяват бързото намачкване и освен това придават по-свеж вид на дрехите. Можете да си направите и сами такъв спрей – разтворете една супена лъжица царевично нишесте в две чаши вода и съвсем леко напръскайте дрехата преди да я изгладите.

Ефреа съветва използвайте спрей за по-лесно гладене

Когато започнете да гладите:

Ако има намачквания, които ви е трудно да изгладите напръскайте с вода и след това изгладете с пара. Започнете гладенето с основните области и завършете с ъглите. Премествайте всеки изгладен участък, така че да не се измачка отново.

Ето и някои съвети и трикове при гладенето на някои по-специфични дрехи и материи:

– С рипсеното кадифе трябва да се внимава повече. В този случай изобщо не трябва да допирате ютията до материята, но можете да използвате пара. Обърнете дрехата наопаки и пуснете парата на ютията на малко разстояние от плата, след което просто пригладете с длан.

– Памучните тъкани се гладят влажни от лицевата страна с гореща ютия.

– Копринените дрехи се гладя винаги от опаковата страна през леко влажна кърпа.

– Дрехите с бродерии се гладят първо от лицевата, а после и от опаковата страна, за да изпъкнат бродериите.

– Вълнените дрехи обикновено не могат да се гладят с пара. При гладенето на плетива не е достатъчно само да движите ютията, това дори ще повреди материята. В тези случаи е необходимо да прилагате лек натиск.

– Плисе – прихванете ги с кламери като внимавате да не деформирате материята.

– Ръкави – добре е да имате дъска за по-малки повърхности, която е достатъчно да вкарате в ръкава, така ще избегнете допълнителни намачквания. Ако пък нямате такава дъска може да навиете една кърпа, която да сложите плътно в ръкава, това също ще свърши работа.

– Безспорно една от най-трудните за гладене дрехи е ризата. Ето няколко съвета как по-лесно ще се справите с измачканите ризи.

– Когато гладите ръкавите маншетът трябва да е в тесния край на дъската, за по-лесно гладене можете да го напръскате със спрей. Гладенето на ръкава започва от рамото и продължава към маншета. Ако искате да не се получава ръб спрете малко под него.

– Когато гладите яката отново я напръскайте преди това със спрей и я изгладете от двете страни. Когато довършвате останалата част от ризата следете яката винаги да е в тясната част на дъската.

– Внимавайте с областта около копчетата – достатъчно е да използвате само предната тясна част на ютията и да не гладите върху копчетата. Започнете от долу на горе.
Виж още съвети в блога на efrea

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment