Три компонента за безопасност на входната врата

Надеждна входна врата

entrance-door
Входната врата е първата част от интериора, с който се сблъскваме на входа на апартамент, вила или къща.

Основните изисквания към входната врата – надеждност и удобство. Тя е предназначена за защита на дома и неговите обитатели от нежелани външни влияния: проникване, шум, метеорологични условия. Отварянето / затварянето не трябва да водят до допълнително затруднение.

Гарантирането на съответствие с основните изисквания, се явява качеството на вратата. Може да бъде оценено в три основни аспекта.
Конструкция

  1. Основна. Базовия дизайн на всички  се състои от метални части: скелет, ребра и листове. Различните модели имат профили, придаващи ѝ здравина, подредени вертикално, хоризонтално, или пресичащи се и формиращи решетка. От особено значение е дебелината на листовете.
  2. Изолация. Вътрешната част на рамката е с изолационен пълнеж. Неговата роля – да се предотврати проникването на топлообмен и звук между вътрешните пространства и външното пространство. От съображения за сигурност, материалът трябва да е негорим и щадящ околната среда.
  3. Каса. Надеждността на конструкцията на вратата зависи от здравината на касата. Тя е направена от правоъгълна тръба или стоманен профил. С използването на огънат метален профил, може да се създаде модел на врата с “отоплителна” каса и две линии прилежащите уплътнения. Този дизайн е в състояние много по-успешно да се противопостави, както на взлом, така и на загуба на топлина и проникване на шум.

Монтаж
Инсталирането на вратите може да се извърши с два вида стоманени крепежни елементи – болтове или анкерни болтове. Основното нещо е, че техния брой от всяка страна на отвора не е по-малък от три.

  1. Дюбели, традиционно използвани от местните производители. В касата има предварително изрязани дупки, през които структурата е фиксирана с болтове към отвора. За защита от изрязване около отворите, могат да бъдат инсталирани специални метални пластини.
  2. При монтаж на “Евро-врати,” се използва различен метод. Използва се специална монтажна рамка, която първо се закрепя към отвора в стената с анкерни болтове. Основната рамка се фиксира с винтове. Това позволява да се регулира позицията на основната рамка.

За да се провери правилното инсталиране е достатъчно да се остави вратата открехната при 45°. Ако крилото остане неподвижно, инсталацията е направена правилно, ако вратата се отваря или затваря самостоятелно, то тя не е монтирана под нивел.

Вносните врати обикновено са оборудвани с панти, регулиращи крилото по три направления. Местни производители използват панти с вертикално регулиране на вратата, за да се предотврати увисването. За да се изключи възможността за отваряне на вратата, чрез изрязване на пантите, се поставят пасивни шипове от към касата. Те влизат в касата, когато вратата е затворена, в специално отвори и блокират отварянето.

 

 

Заключване
Без значение колко е здрава вратата, без качествено заключване, не може да бъде защитена. Когато изберете един обков от широка гама модели, за тяхната инсталация трябва да се придържате към основните принципи.

  1. За входната врата се нужни най-малко две ключалки. Техният дизайн трябва да бъде различен, за да се комбинират няколко предимства. Например, лостов и цилиндричен секретен механизъм. Лостовия механизъм е много здрав, трудно може да се разбие. Предимството на цилиндричното заключване е в лекотата на подмяна на патрона без цялостен демонтаж, което може да бъде полезно в случай на загуба на ключове.
  2. Допълнителна защита. При монтиране на ключалката трябва да се осигурят допълнителни бронирани тапи за предотвратяване на пробиване и щети.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment