Топ тенденции при интериорните врати

September 14, 2015 | Автор: | Публикувано в Интериор

image001Интериорните врати вече са много повече от една обикновена необходимост в дома ни, която може да се отваря и затваря. Напротив, хората в наши дни търсят такава врата, която да се откроява от всички останали и да има свой собствен характер, вместо да е просто “една от многото”. Топ тенденциите при интериорните врати са следните:

В едно с природата:

Влиянието на природата върху дизайна и архитектурата никога не е било по-силно. Това се забелязва най-често в така популярните напоследък дървени покрития. Тежките масивни врати, изработени изцяло от дърво, също не са за изпускане. Самото естество на дървените покрития със своите нюанси и непринудена естественост, вдъхва живот на вратите – нещо, което беше крайно време да се случи.

Използването на стъкло:

Съвременните интериорни врати включват в себе си все повече и повече стъклени елементи – от напълно прозрачно стъкло до матирано или шарено такова, в зависимост от личните предпочитания на купувача. Вратите, имащи вградени в себе си големи стъклени панели, са изключително популярни, заради интересния им вид и факта, че пропускат  много повече светлина в стаята, отколкото една традиционна врата. Важно е да се спомене също, че изолацията която предлагат съвременните стъкла, е на много по-високо ниво от преди. В миналото хората избягваха врати със стъклени елементи, защото проблема с въздушните течения и слабата шумоизолация,беше напълно реален. Всичко това, обаче, в наши дни е част от историята. За стаи, които трябва да осигурят уединение на хората в тях, са подходящи врати със затъмнени стъклени елементи, които въпреки това че не са напълно прозрачни, пак ще пропускат повече светлина от обикновена врата.

Врати с по-големи от нормалното размери:

В наши дни архитектите се стремят да създават все по-внушителни като големина фоайета, които съответно изискват по-високи и по-широки врати. Доста интересни са и системите от врати като следния пример е много добър: една или две врати, странично осветление, една напречна греда и voila – без много усилие създадохме изключително любопитна точка на светлинна конвергенция (или дивергенция, зависи единствено от вашето въображение). Интересното при вратите с нестандартни размери е, че могат да бъдат изработени поръчково, така че да паснат идеално на индивидуалните нужди на всеки човек. Сумите за това варират правопропорционално на предпочитанията на клиентите.

“Природосъобразни врати”:

Модерните хора се стремят все повече и повече към използване на строителни материали и процеси, идващи от или в унисон с природата. Например, използването на техниката, известна като “притискане на студено лепило” при производството на врати с куха сърцевина вместо процеса на “сливане при висока температура”, както и употребата на дървесина от възобновими източници, са тенденции които навлизат в съвременното производство на врати с пълна сила. Изсушаването на дървесината на пещ, така че съдържанието на влага в нея да не надвишава 8%, спомага за това, вратата която ще се произведе в последствие от нея, да бъде в максимален унисон с местните атмосферни условия, така че да се запази здрава и с непроменени характеристики възможно най-дълго време.

Други неща, върху които човек е хубаво да помисли преди да избере най-подходящата за него врата:

Рамката на вратата: Избора на неподходяща рамка за врата би направил така, че дори и най-скъпата врата да изглежда нелепо. Използването на евтини материали за производството на рамката, както и монтажа ѝ от неспособни майстори, може да доведе до щети, които е възможно дори да надхвърлят като цена тази, която е можело да се плати за направата на качествена рамка и нейното адекватно поставяне. Именно затова е препоръчително да се избира такава рамка, която да е съобразена максимално добре с конкретния избор на врата.

Масивно дърво или плочи от дървесни влакна със средна плътност?

Масивното дърво има по-висока цена, но пък изглежда страхотно. От друга страна, ако имате намерение да боядисвате интериорните си врати, то MDF (плочите от дървесни влакна със средна плътност), са по-добрия и достъпен вариант. Това е така, най-вече заради страхотната “гладкост” на материала, която го прави идеален за боядисване.

Аксесоари за врати:

Неправилният избор на аксесоарите за една врата, може да срине иначе страхотния ѝ естетически вид само за миг. За да не се случи това и на вас, бъдете изключително внимателни в избора си и винаги се съобразявайте със стила на конкретната врата. Например, дръжки от лъскава неръждаема стомана биха отивали на съвременен тип врата, докато дръжки от месинг или стъкло биха подхождали на по-специален тип врати, които са едновременно традиционни и в същото време интересно замислени като дизайн. От не по-малко значение е и качеството на пантите и бравите.

Вашите интериорни врати са първото нещо, с което се сблъскват гостите на дома ви. Виждат ги, докосват ги. Те са естествения завършек на всеки интериорен фон и именно заради това, важността им никога не трябва да бъде подценявана.