Тънкостите при осветяването на стая

June 2, 2014 | Автор: | Публикувано в Интериор

Осветлението е съществена част от дизайна на дома. Правилното или погрешно осветление може да промени изцяло една стая, дори и външно пространство. Осветяването на помещения не е точна наука, но все пак има някои правила, които трябва да се спазват. Всичко останало зависи от конкретния вкус и предпочитания на живеещите в пространството. Някои изключително прости насоки могат да помогнат на всеки да изгради най-добрата система за осветление в дома си. В случай, че потребителите, които са се захванали с осветяването на дома си имат нужда от вдъхновение, винаги могат да разгледат списания, които да им дадат нови отправни точки. Освен това, възможността да се консултират с интериорен експерт винаги стои пред тях.

 

Съвет №1

Преди всичко потребителите трябва да инсталират осветителни тела, които да използват пространството максимално. В случай, че те разполагат с много малка стая с нисък таван, компактен прожектор или осветително тяло за таван са правилният избор за осветление. Това визуално ще разшири представата за стаята и ще я направи по-комфортна. В ситуация, в която потребителите разполагат с голямо пространство и високи тавани, могат да изберат осветително тяло, като големите и пищни полилеи. Това ще придаде драматизъм на помещението и ще го направи наистина интересно пространство.

 

Съвет №2

Собствениците на дома могат да направят списък на дейностите, които се извършват в стаята. Това е много полезно, когато трябва да се избере конкретното осветление. Повечето от стаите се използват за конкретни дейности. Например, във всекидневната светлината трябва да е по-приглушена, за да не пречи на гледането на телевизия и работата с компютър. В случай, че там има и бюро, добре е то да бъде допълнително осветено с настолна или лампа с друг вид насочване. По същия начин трябва да се мисли, когато става дума и за другите помещения на дома. Банята има нужда от силно осветление при огледалото и по-мека светлина в останалите части.

 

Съвет №3

Потребителите трябва да помислят и за атмосферата, която искат да създадат във всяко едно от помещенията.  Осветителните тела, които са проектирани, за да се монтират на стените, създават по-мека и релаксираща светлина. Тя може да се фокусира нагоре, надолу или и в двете посоки. Това решение зависи изцяло от ефекта, който се търси. От друга страна полилеите, които се използват за осветяване на всекидневни и трапезарии, работят изключително добре, когато са с инсталирани ключове за градиране на светлината. По този начин потребителите са в състояние да променят атмосферата на стаята само в рамките на няколко секунди. Ярките светлини са характерни за помещението на кухнята. Там се извършват много дейности, които изискват добро осветление – готвене, рязане и т.н. В този случай може да се изберат осветителни тела, които да се насочват, според желанията на потребителя.

 

Съвет №4

Тъмните части от една стая могат да заживеят нов живот с една подова лампа. Това е изключително гъвкаво решение. Този вид осветление просто се поставя на избраното място и се включва към електрическата система. Потребителите няма да губят време в досадна инсталация. В момента, в който променят мнението си, могат просто да променят и местоположението на лампата.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.