Тънкости при монтирането на входни врати

Да се монтира една входна врата, и то правилно, съвсем не е лесна работа. Съветваме ви да не рискувате да го правите, ако не сте напълно наясно с нещата. За това, ако искате с въпросната врата всичко да е наред, най-добре ще е да се доверите на професионалист за монтажа. Процедурата е свързана с правила, които трябва да се спазват стриктно. Рискът от некачествено поставяне на вратата може да доведе не само до нарушаване на нейната цялост, но и до повреждане на част от стените.

Почти винаги в процеса на монтиране на входни врати възникват проблеми (например при грешно измерване), с които да се справи навреме е способен само опитен в сферата човек. Има случаи, в които ако се изпуснат нещата, трудно могат да се оправят, дори има вероятност да се стигне до там, че да нямат оправяне.

Препоръчително е монтирането на съответната врата да се извършва само със специализирани за целта инструменти, които да не могат да повредят нейната повърхност. Представяте ли си ужаса от това, покритието да се надраска, дори още преди да сте използвали новата си придобивка?

Качествените врати съдържат в опаковката си указания за правилно съхранение. Ако новите собственици не спазват съветите на производителите, сами ще носят отговорността, ако се стигне до нежелани последици.

Не махайте оригиналната опаковка на вратата, докато не започнете монтажа! Температурата на помещението трябва да е подходяща и въздуха да не е влажен. Най-добре е вратата да престои известно време на въпросното място, за където е предназначена, с цел да се аклиматизира (особено когато вън и вътре температурната разлика е голяма). Така ще се избегнат възможни деформации в бъдеще. Директната слънчева светлина също вреди на вратата, дори и да е още в магазинната си опаковка.

Нужно е касите на вратите да се поставят върху равна и задължително чиста повърхност, в хоризонтално положение. И внимавайте да не изгубите някоя част от елементите (брави, дръжки, панти, болтове и др.).

За да се монтира една врата, това означава че пода и стените трябва да са в идеално състояние. Ако жилището е било в ремонт, то е от значение той да е завършен и тогава е ред на вратите. Те се поставят накрая.

За правилният монтаж на вратата е препоръчително да работи повече от един човек. И най-добре е, поне един от тях да бъде специалист в областта. Упътването е важно дори за майстор, който отдавна е в занаята. Винаги може да се пропусне някоя подробност или да не се спази точния ред на поставяне, което да доведе до необратими поражения.

След основният монтаж е важно вратата да се регулира, да се отваря и затваря безпроблемно (да не заяжда или стърже). Понякога се налагат допълнителни настройки, ако вратата се окаже по-малка или по-голяма от очакваното. Тогава опитния майстор ще знае какво да прави и ще се справи с положението.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment