Тел за бижута

Едни от най-елегантните бижута са произведени от бижутерийна тел. Повечето от тях са произведени ръчно и представляват уникални творения. Бижутерийната тел намира приложение за низане на мъниста, оформяне на бижутерийни фигурки, елегантни плетки, скрепващи елементи и какво ли не още.

Бижутерийната тел може да е златна, сребърна, медна или от друг материал. Така например неръждаема тел се използва за низане на мъниста,  евтината и достъпна медна тел се използва за оцветяване, а месинговата за позлатяване и посребряване. Използване на тази тел води до чувствително поевтиняване на нашето бижу.

Размера на телта се дава  с мярката  „гейдж”- G (gauge– англ.). Колкото е по-голям номера, толкова по-тънка е телта. Например 10G e 2,6mm, a 34G – 0,16mm. Освен с  големина тя има  профил – кръгъл, квадратен, триъгълен или полукръг…Твърдостта определя вида на бижуто. Когато ще се изработват филигранни изделия се използва мека тел, за други бижута може да бъде полутвърда и твърда тел.

Понякога се използва тел тип „мемори”. Това е закалена стоманена тел, която запазва първоначалната си форма дори при огъване и  усукване. Но тя е доста трудна за изработка поради завишената си твърдост.  За да стане по-податлива на обработка телта „мемори”, може  да се приложи следният трик: Телта се нагрява до червено и се охлажда бързо във вода, което ще улесни изработката на халкички или ушенца.

Друг вид бижутерийна тел е едно сравнително ново производство на така наречената плетена тел. Това е медна тел с малки размери и цветно покритие. Тя е машинно изплетена  във форма на тръба. Така изплетената тръбичка  намира  разнообразно приложение като се използва за основа на колие, да се разпъва, сплита и  моделира, да се апликира с разнообразни мъниста, съобразно вкуса и фантазията на ювелира. Освен това бижутерийна тел може да се намери в тъкана модификация, но тя е се изработва от месинг и бронз, който са много по-твърди.

Бижутерийна тел се предлага с оцветено многоцветно емайлирано покритие. Обикновено това е медна или посребрена тел с нанесен върху нея разнообразно оцветен емайл. Тук особено внимателно трябва да се изработва бижуто, за да не се наруши цветното покритие.

Друг вид на бижутерийна тел се използва за низане на мъниста. Това е кабел от фини стоманени нишки, усукани и покрити с найлон. Подобен кабел може да се намери изработен от злато или сребро, но на много по-скъпа цена.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment