Светодиодите на 21-ви век

Перспективите при използването на светодиоди стават все по-бляскави. От историческа гледна точка, те с нас от около 50 години. В началото те са използвани като контролна или индикаторна светлина в системата на по-голямо устройство. Светодиодите са направили голям пробив с коледното празнично осветление. В началото те са се произвеждали в червен цвят. Те били много безопасни за празничната декорация, защото са много ефективни и не произвеждат топлина по време на работа. От този момент учените, както и продуктовите инженери, започнали да мислят за начини, по които светодиодите могат да станат част от ежедневието ни.

diodi

Напредъкът на технологиите

Технологията на светодиодите напредва неимоверно много в последните няколко години като позволява да се използва в нови, по-смели приложения. В момента цените на осветителните тела са относително високи, заради процеса на производство на субстрата на сапфир. Учени от университета Purdue са разработили процес, при който сапфирът е изместен от евтин силиций. В момента 30-ватова светодиодна крушка може да струва около 30 лева. Тази цена ще бъде сериозно редуцирана с използването на новите открития.

 

Друга причина за променящите се перспективи е ефективността по отношение на енергийната ефективност. В последните пет години в голяма част от страните по света беше приет закон за постепенното извеждане на крушките с волфрамова жичка от употреба. Причината за тези мерки е големият разход на електрическа енергия, който имат те. Това трябва да се случи само в рамките на три години. Светодиодните крушки са в състояние да спестят около 25% от електрическата енергия, която биха използвали други осветителни тела. В момента най-разпространената технология, която се използва за осветление, както в домовете, така и в търговските площи и на много други места, са флуоресцентните крушки. Те обаче имат малко количество живак, което ги прави трудни за рециклиране.

 

Светодиодите, от своя страна, работят при ниска мощност, което обуславя нищожната консумация на енергия. Тези решения за осветлението не създават никаква топлина при работата си. Това означава, че няма да се налага да се включва климатичната инсталация в летните вечери, в които имате много работа.

 

Примери от практиката

Силата на светодиодите може да се разбере, единствено, ако нещата се погледнат в по-голям мащаб. Някои големи градове избраха да заместят осветлението на светофарите със светодиодни крушки. Това се случва, защото разходите за електричество могат да бъдат намалени с 80%, като се съкращават и грижите за поддръжка. Светодиодите имат около 10 пъти по-дълъг живот в сравнение с крушките с нажежаема жичка.

 

Нека да предположим, че светофарите използват 100-ватови крушки. Светлините са включени 24 часа в денонощие. Следователно една крушка изразходва 2,4 киловат часа за денонощие. Нека да предположим, че електрическата енергия струва 8 стотинки за киловат час. Това означава, че една крушка от светофарите струва по 20 стотинки, за да оперира. Годишната издръжка е 75 лева. В случай, че на кръстовище има секция с осем крушки, това означава, че разходът е 600 лева на година. В случай, че крушките се заменят със светодиоди, разходът ще бъде под 20 вата, което означава, че разходът за секция от светофари пада на 120 лева. Това може да изглежда като малка победа, но само помислете за хилядите кръстовища. В мащабен и дългосрочен план това са наистина големи спестявания. Тук дори не са прибавени парите, които се харчат за поддръжка на светофарите с волфрамова жичка.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment