Съвети за защитниците от Неманя Видич

nemanja vidic al4en 1
number 1 al4en Преценка на заплахата

Прецени възможностите преди да действаш

“Как да спреш играч, който пази топката с тялото си? Атакувай коляното! И преди това го удари в стомаха! Сериозно, трябва да решиш какво да правиш и това зависи от позицията ти. Зависи колко е разстоянието между вас, колко е добър противникът с топката и понякога дали е известен като лесно симулиращ фалове. В зависимост дали те покриват или не, стой зад него и не посягай, защото създаваш опасност за гол.”

number 2 al4en Играчът или топката
Никога не позволявай и двете да те подминат

“При блокирането има едно просто правило: Няма проблем топката да подмине защитника или играча, но когато те подминат и двете, тогава имаш проблем. Трябва да спреш или играча или топката – не ги пускай и двамата. Изборът се мени с всяка ситуация, но по правило най-добре е да си половин крачка зад играча, когато се обръща, за да избереш кое да блокираш. Не се приближавай прекалено много.”
nemanja vidic al4en 2

number 3 al4en Стой стабилно
Пригоди стойката на тялото си към единоборството

“Когато си в лице срещу играча, най-добре е да стоиш странично, защото това ти дава време да решиш какво ще предприемеш. Така виждаш какво смята да прави той. Този тип защита, когато блокираш или изритваш топката изправен, е по-добър от шпагата. Шпагатът е крайна мярка и то в случаите, когато си сигурен, че ще стигнеш до топката. Ако не си, по-добре стой изправен.”

number 4 al4en Шпагатът – крайна мярка
Трябва да си сигурен, че си първи за топката

“Ако решиш да правиш шпагат, трябва да си сигурен, че ще уцелиш топката. Тайната на успешния шпагат е да прецениш времето. Трябва да си абсолютно убеден, че ще стигнеш първо до топката, а не до играча. Няма значение дали ще я отклониш или ще я изчистиш, просто стигни до топката първи. Но както винаги съм казвал, това трябва да е крайна мярка на защитника.”
Nemanja-Vidic-al4en-3

number 5 al4en Спиране на крилата
Трябва да познаваш футболистите на противника

“От съперника зависи какво ще иска от теб мениджърът. Ако имат добри подавачи на топката и добри играчи във въздуха, трябва да предотвратиш подаването. Но не винаги е толкова важно да блокираш самия пас. Ако имат ниски играчи в нападение, може да оставиш паса и да изчистиш топката от въздуха. Противниците са опасни, когато ги оставиш да си подават в наказателното. Тогава трябва да атакуваш играча.”

number 6 al4en Фокусирана агресия
Успешните единоборства ти печелят уважение

“Когато и да влизаш в единоборство, трябва да си психически настроен да вземеш топката. Трябва да си агресивен във всяко единоборство и уверен, че ти си този, който ще вземе топката. Съчетанието от фокусиране и агресия е ключът към добрата защита като цяло. Няколко спечелени единоборства в началото са достатъчни да стреснат нападателя и да разстроят играта му. Това трябва да е твоята цел от първия съдийски сигнал.”

Източник: Алчен за Спорт – спортни събития и турнири

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment