Съвети за правилно инсталиране на слънчеви колектори

Ако сте решили сами да се заемете с инсталацията на слънчеви колектори, тогава е важно да знаете някои особености, за да може ефективността от тях да е максимална. Първата задача, която стои пред вас е това да изберете големината на панелите и да се съобразите с климатичните особености в района, в който живеете. Не забравяйте да вземете мерки и за вашата безопасност по време на монтирането им, тъй като все пак това се прави на покрива и е важно да се обезопасите.

Другата стъпка, която трябва да направите е да изберете мястото, където максимално ефективно ще се улавят слънчевите лъчи, които след това ще се преобразуват в топлинна енергия. Важно правило тук е, че те трябва да се инсталират на минимум 50 сантиметра от ръбовете на покрива и от върха. Това се прави с цел да избегнете неприятни последици, ако навън има силен или дори буреносен вятър, така че задължително се съобразете с тази особеност. Следващата ви стъпка е да маркирате мястото, където ще монтирате самите слънчеви колектори на марката Сън Систем, като за целта можете да използвате дори обикновен тебешир. След като сте направили това, започнете да пробивате дупките на покрива, където ще се захващат тръбите за водата, тоест за топлата и студената. Много е важно да не забравите в никакъв случай след това да залеете мястото около тях с топла смола. Това се прави, за да може да се направи пълна изолация, защото все пак едва ли искате дъждовната вода да прониква в дома ви и да се получат неприятни последствия в резултат на неправилното монтирането на слънчеви колектори Sun System. Топла смола трябва да се залее и при дупките, където сте захванали самата рамка на соларната система.

За да бъде цялата тази конструкция стабилна, използвайте винтове, като те задължително трябва да са изработени от неръждаема стомана. Катранът, който е нагорещен се вкарва във всички дупки в точно определен момент, тоест преди да сте сложили винтовете. Днес много от домовете имат покриви, които не са под наклон, като ако и при вас ситуацията е такава, тогава ще се наложи да монтирате вашите слънчеви колектори върху специална за целта рамка, за да може да се постигне наклон от 45 градуса. Целта на това е да се постигне максимално улавяне на слънчевите лъчи през деня, за да можете да получите повече топлинна енергия в резултат на трансформирането на слънчевата радиация.

След като сте направили всичко описано горе, трябва да се заемете със сглобяването на цялата соларна система и свързването на тръбите в нея, които имат ключова роля тук, тоест тъй като през тях ще минава потока от топла и студена вода. Преди да продължите нататък с монтирането на слънчевите колектори е важно да се убедите, че никъде не са се появили течове в резултат на неправилното сглобяване. За целта просто пуснете въздух, който трябва да бъде под силно налягане за период от около 20 минути. Ако всичко е наред, значи спокойно можете да пуснете водата в тръбите, като с тази стъпка самото монтиране приключва.

Ако все пак имате някакви затруднения или просто не сте уверени, че можете да се справите с инсталацията, тогава е по-добре да доверите тази задача на професионалисти. Те ще свършат всичко вместо за вас максимално кратко време и вие ще можете да започнете да използвате вашите слънчеви колектори Сън Систем като един алтернативен начин, за да получаване на топлинна енергия.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment