Стратегии при игра на табла

Интернет

Играта на табла е колкото лесна, толкова и трудна. Дава възможност за развиване както на стратегическото, така и на индивидуалното мислене на играча. Всъщност самата табла представлява игра на надбягване. Добрите играчи имат своите стратегии, с които успяват да постигнат завидни резултати в игра. Правилата на таблата са прости, а тънкостите са лесно усвоими стига да отделите достатъчно време за четене и нови знания в тази насока. Не винаги по време на игра ще имате добри зарове, но това със сигурност не означава, че сте изгубили напълно играта. Именно поради тази причина е нужно да се запознаете със стратегиите и тънкостите прилагани в тази игра от опитните играчи, които са споделили професионалното си мнение.

ТаблаПовечето добри играчи на табла притежават невероятна памет нужна за запаметяването на позициите.  За усвояването на играта не стига игране по един или два часа на ден, а са нужни много, много тренировки, четене и отделено време.

Ето някои от тънкостите, които може да приложите, за да увеличите шанса си за победа в играта на табла:

  • Основното правило е да не позволявате да бъдете ударени или блокирани.
  • Равномерност на пуловете – Разпределяйте пуловете си така, че да можете да защитите позицията си, когато имате по-малко пулове в капия.
  • Защитна линия – Противниковото поле може да блокирате с шест капии подред. Така ще блокирате опонента, за да не може да премине. Винаги при налични пулове по-малко от тези на противника започнете да вадите такива  първо от защитната си линия.
  • Спаси играта си с котви – Ако сте изостанали с играта, то имате шанс да я спасите като създадете котви на по-високите капии като 20-та и 21-а.  Чрез котвите пречите на противниковите пулове и си създавате възможност да ги ударите. Понякога е удачно да оголите пул, за да го удари противникът ви, за да не оставяте само един и то гол пул в неговото поле, а да направите капия. Така от една страна го затруднявате с прибирането на пуловете му, защото имате добри позиции да го ударите, ако остане гол, а от друга го затруднявате при вземането на пулове в края на играта.
  • Игра на блиц (атака) – Основната цел тук е постоянно да удряте пулове и правите капии във вътрешното табло, за да изхвърлите противника си. Ако примерно опонентът ви на първото си хвърляне има 2 и мести един от своите пулове във вашето поле от 1 на 3, а вие след това хвърлите чифт петици е добре да ударите и двата му пула.
  • Холдинг игра (задържане) – Тук основната ви задача е да осъществите удар или да излезете напред в надбягването чрез хвърляне на голям чифт. При този вид стратегия защитаващата игра владее  една или повече капии във вътрешното табло.
  • Бъдете внимателни при създаване на далечни удари.
  • Удряйте, удряйте, удряйте! – Една от основните тактики е да ударите противниковия пул, когато е в напреднала позиция. Това разбира се важи само, когато може да си извлечете полза. Удряйте пулове на противника само, когато имате полза от това. Ако имате повече от един открит пул в полето си, то по-добре не рискувайте да удрята опонента, защото сте обречени на удар и от него.
  • Блокада – Опитайте се да блокирате един или повече противникови пула и ги дръжте колкото се може по-дълго зад блокадата. Така може да си спечелите бройки в надбягването.

Никога не избирайте предварително метода и тактиката си за игра на табла, защото това може да ви изиграе лоша шега. Нужно е да имате способността да се нагаждате според създалата се ситуация в игра и да не следвате един единствен план. Усетете слабите места на опонента и се възползвайте от тях.

Бъдете максимално предпазливи при използването на удвояващ куб, тъй като дори да сте на крачка от победата опонентът лесно може да ви вземе играта с него. Удвояващият куб се използва за увеличаване на залозите по време на игра. Той не е зар, който се хвърля по време на игра, а представлява зар, по-голям от тези, с които се играе. На шестте му страни има изобразени цифрите 2, 4, 8, 16, 32 и 64 и служи, за да покаже общо удвояване на залога в играта, стои в средата на таблата, а в началото показва 64. Това значи, че се играе с обикновен залог.

Ако в течение на играта някой от двамата играчи реши, че е в изгодна позиция да спечели, той удвоява залога – обръща куба на 2 и го поднася на противника си. В случай, че съперникът откаже да приеме, играта се прекратява и на предложилия дубъл се записва 1 точка. Ако обаче приеме, играта продължава с удвоен залог, но кубът вече е при приелия. Той пък от своя страна има право, ако прецени, че ситуацията се е изменила в негова полза да дублира и да подаде куба на съперника си обърнат на 4. И тук се процедира по същия начин, както при удвояването и ако бъде предложено удвояване, опонентът решава дали да го приеме или откаже. В случай на отказ, то той обрича себе си на загуба и точките отиват при победителя. Всяко следващо предложение за удвояване може да се направи само от собственика на куба.

Преди да помислите да го използвате се поставете на мястото на противника и се запитайте дали бихте го приели или отказали. Внимавайте и не давайте контриращ куб прекалено рано, защото така рискувате да не спечелите играта и да дадете точки на противника си. Честа грешка на много играчи е, че не премислят и не оценяват поемания риск при обявяване на удвояващ куб. Ако ви дели една точка от победата, то не може да използвате удвояващия куб, защото евентуален отказ от отсрещната страна гарантира победата ви. Това в спортната табла е познато като ‘правилото на Джакоби’.

Бъдете гъвкави и хитри, мислете, усвоете тънкостите и си гарантирайте успех в играта на табла. И не забравяйте, че таблата е игра на умения, но винаги има елемент на късмет, тъй като в нея участват зарове, от които зависят ходовете ви.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment