Специфичните симптоми на хемороидите и как да ги познаем

Специфичните симптоми на хемороидите и как да ги познаем

Голяма част от хората не предполагат, че съществуват два вида хемороиди – вътрешни и външни. Това е и причината, поради която повечето пациенти смятат, че симптомите са еднакви. Познанието за основните симптоми, както и за специфичните, ще ви помогне да разберете дали имате този проблем или не. Още повече, познаването на специфичните знаци ще помогне на пациентите да вземат подходящите мерки. Предоставяме основната информация и знания, които трябва да притежавате, преди да се втурнете към лекарския кабинет.

Какви са симптомите?

Ако страдате от дискомфорт след ходене по голяма нужда, който се изразява в сърбеж, парене и болка, вероятно страдате от хемороиди. Сърбежът е причинен от слуз, която дразни лигавицата около ануса. Паренето в този район може да се появи и когато вените са подути и възпалени. Дискомфортът се появява, защото подуващите се вени в аналния канал предизвикват усещането у пациента, че трябва да отиде по голяма нужда. Колкото е по-голямо подуването на вените, толкова по-силен е дискомфортът. Той за съжаление е съпроводен от болка.

Какви са специфичните симптоми?

Освен до тук изброените признаци, има и някои по-специфични признаци, с които пациентите трябва да бъдат запознати.

  • Кървене на вената със или без болка
  • Подуване в аналната област
  • Наличието на бучка около ануса, която може да бъде болезнена, чувствителна. Възможно е да е дори безболезнена.
  • Течове от изпражнения

Тук трябва да се отбележи, че кървенето в аналната област може да бъде и симптом на друго заболяване. Това е и причината, поради която пациентите, които страдат от този симптом, трябва да посетят лекаря си възможно най-скоро. Личният ви лекар ще направи някои процедури, за да се постави правилната диагноза.

Различни състояния при хемороидите

Пациентите, които страдат от хемороиди, трябва да знаят, че заболяването има различни етапи. Те изискват различно решение и лечение.

При външните хемороиди вените обикновено са покрити с нормална кожа. Това означава, че пациентите изпитват болка, заради сензорите в кожата. Кръвта ще се съсири под кожата, за да образува болезнена бучка. Това е и причината това състояние да се нарича тромбозни хемороиди. Този проблем предизвиква голяма болка, защото се намират извън ануса. Когато съсирека премине, болката може да бъде доста силна.

Вътрешните хемороиди не предизвикват болка у пациентите. Причината за това е, че възпалената вена се намира вътре в тялото. Въпреки това може да бъде предизвикано кървене. Възможно е да се изпита дискомфорт, който е предизивкан от подуването на вената. Възпаленият участък има деликатна повърхност, която може да бъде разкъсана при преминаването. Възможно е пациентите да изпитат болка по време на този процес.

В този момент пациентите трябва да се обърнат към личния си лекар, който да подсигури правилното им лечение. На пазара има много лекарства, кремове и мазила, които могат да са изключително ефективни при облекчаването на симптомите. Често се случва страдащите от заболяването да го пренебрегват заради неудобство или незнание. Това е проблем, който може да се разреши с подходящите грижи и постоянство. Нивото на хигиената трябва да бъде много високо, а посещението при лекар задължително.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment