Специалистът препоръчва: вместо ремонт на автоклиматици – редовна поддръжка

Дори и супер автоклиматиците се развалят и им трябва от ремонт. В това няма нищо необичайно, нито пък фатално, защото всички автоклиматици са сложни системи, а същевременно са част от по-сложна система, каквато представлява съвременният автомобил, и е нормално периодично да възниква необходимостта от ремонт на автоклиматици. Въпросът е: колко често и не е ли можело понякога да се прескочи? Отговорът е: можело е, ако сме осъзнали значението на думата профилактика.

Този тип системи се нуждаят от често обслужване и ремонт на автоклиматици. За да работят безупречно и да не тичате през ден-два до майстора за техния ремонт, би трябвало най-напред да сте наясно с основните изисквания за поддръжката им. И трябва не само да знаете препоръките от специалистите за ремонт на автоклиматици, но и да ги спазвате. Точно и в срок. За да не стигате често до ремонт на автоклиматици.

В най-общите указания за избягване на честия ремонт на автоклиматици пише, че е добре да зареждате своите автоклиматици в сервизи, притежаващи достатъчно модерни машини, за да не ви пълнят на око фреона, а според показанията на модерните уреди. Целият цикъл на пълнене на автоклиматици се състои от първоначалното изтегляне чрез вакуум на останалото в системата количество фреон и масло, а после рециклиране, оглед за различни пропуквания и неизправности (като специалистите от опита си при ремонт много добре познават местата, където те най-често биха могли да се появят), сетне е добре да се изпробва системата за течове посредством пропускотърсач. Накрая, естествено, системата се пълни с фреон по точно определен грамаж, налива се масло, добавя се оцветител. Ето как още веднъж ще избегнете ремонт на автоклиматици. А всеки ремонт на автоклиматици, освен че струва повече пари, води и до по-бързото износване дори и най-добрите автоклиматици.

Вече съществуват супермодерни машини, при които целият процес за подмяна на консумативите във вашите автоклиматици е автоматизиран: работникът (който може и да не разбира от ремонт) само задава параметрите – марка и модел автомобил. Останалото е работа на машината: тя изсмуква, пълни, дозира.

Съвестните и дисциплинирани собственици на автоклиматици ги обслужват поне веднъж годишно, поне в случай че не им се е налагал ремонт. Те са наясно, че за техните автоклиматици, както за всяка една съвременна техника, не чакането, докато системата стане за ремонт, а редовната профилактика и проверка на най-уязвимите места са оръжията, с които един собственик разполага, за да се пребори за по-голяма трайност на по-важните системи от своя автомобил. Не извършването на ремонт, а грижата за доброто състояние на вашите автоклиматици е гаранцията за пълноценното им ползване.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment