Слънчеви панели

Слънчевите панели (известни още като соларни или фотоволтаични) навлизат все повече в България. Те са един вид начин за добив на алтернативна възобновяема енергия, която да не замърсява и да не е зависима от изкопаемите горива.

Слънчеви панели

Соларната енергия е един възобновим източник на гориво, който от своя страна не води до замърсяване на околната среда и на практика и теория не води до никакви сериозни вреди. Енергийните нужди на света, в който живеем, и то дори само за една календарна година могат да бъдат напълно и безпроблемно покрити в рамките само на един час, ако бе възможно да се улови чрез екологични слънчеви панели излъчваната от Слънцето енергия и тя да бъде трансформирана в електрически ток чрез соларни панели на 100%.

Интересен факт е, че ако цялата географска област Сахара се покрие с фотоволтаични панели, то е изцяло възможно създаденото електричество да задоволи световните нужди от електричество.

Първата изцяло соларна страна в света е вече факт – това е Ватикана. Надаваме се все повече страни да последват този буквално светъл пример.

Най-големият мост в света покрит изцяло със слънчеви панели се намира в град Лондон, столица на Обединеното кралство.

Соларните технологии все още са в развитие. Очаква се те да стават по-евтини, по-ефективни и по-достъпни за хората. Има планове дори за построяване на соларни паркове със слънчеви панели на мястото на авариралата атомна електроцентрала в Чернобил  Украйна.

В България голяма част от соларните панели идват от Китай. То в никакъв случаи обаче не значи, че те всички са с отлично качество. Българският потребител все още е доста чувствителен, когато се засягат въпроси за цената. Понякога това дори води до избиране на соларни слънчеви панели и системи с по-ниско качество за сметка на цената. За по-качествени се смятат соларните системи идващи от Европейски и американски производители.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment