Скритата сила на парфюмите

Няма нищо по-приятно от това да усетим познат аромат напомнящ ни на някакъв приятен момент или човек. Несъмнено всеки е попадал в ситуация, когато докато се вози в кола или върви по улицата усеща познат парфюм и си казва „Обичам този аромат“. Тези моменти са свидетелство за силната връзка между обонянието и емоционалното състояние на човек.

До сега има направени редица изследвания, които доказват, че дадени миризми предизвикват у хората асоциации и определени емоционални реакции. Според Тереза Молнар, която е изпълнителен директор на изследователски институт изследващ човешкото обоняние, парфюмите могат да имат много положителен ефект върху настроението, намаляването на стреса, справянето на проблемите със съня, физическото и психическото ни здраве. Учените от този институт са напълно наясно с начина, по който различните парфюми могат да подобрят начина, по който се чувстваме.

Ароматите нямат значение, докато съзнанието ни не започне да ги свързва с нещо познато. Всичко се крие в това, че мозъчните структури, които отговарят за ароматите и тези отговарящи за емоциите се намират твърде близо в мозъка. Центъра на обонянието в мозъка се намира в пряко взаимодействие с мозъчната зона, в която се съхраняват спомените. Според изследвания, ако не можете да си припомните дадена информация, при усещането на познат аромат, който можете да свържете с информацията, мозъкът Ви може да я възстанови мигновено. В тази връзка добър вариант е използването на шишенце с етерично масло, когато човек се подготвя за изпит или е нужно да съхрани голям обем информация за кратко време. Парфюми можем да използваме и когато искаме да напомним на любим човек за даден скъп момент. Ароматите понякога са способни да върнат спомени, които дори и снимката не може.

Като се има предвид близките взаимовръзки между обонянието и емоциите, не е изненадващо, че всички това може да бъде използвано при диагностиката на редица заболявания. Пълната загуба на обоняние често води до депресии. Погледнато от друга гледна точка хората с тежки депресивни състояние пък имат намалена чувствителност към миризми. Загубата на част или цялото обоняние може да бъде ранен сигнал за неврологични заболявания например Алцхаймер, Паркинсон и други. Приятни аромати могат да бъдат използвани и като средство за подобряване на толерантността към болка. Приятните парфюми действат като отвличане на вниманието и повдигане на настроението. Последните проучвания доказват, че сладките аромати действат най-добре в тези случаи.

Има определени съставки в парфюмите, които действат по точно определен начин минавайки през човешкото обоняние. Ментата например действа ободряващо, повишава активността на мозъка. Изследвания показват, че трениращите хора са склонни да направят повече лицеви опори, ако обонянието им усеща мента. Жасминът пък е пръв помощник при проблеми със съня. Изследвания доказват, че аромата на жасмин допринася за по-спокоен сън и по-високо ниво на концентрация на следващия ден. Ароматът на лавандулата действа релаксиращо и намалява сърдечната честота. Ароматът може да се използва като средство за по-пълноценна почивка. Изследвания свързани с ефектите на лавандуловия аромат върху хората, сочат, че той предотвратява спада в концентрацията в следобедните часове. Ванилията като самостоятелен аромат пък помага при загубата на тегло. Учените доказват, че уханието замества нуждата от ядене на сладкиши. Това съвсем не означава, че ще премахне глада Ви. Точно обратното – тя не бива да се използва на празен стомах, защото ще усили чувството за глад.

Избирайте какви парфюми да използвате според съставките. Винаги се информирайте подробно относно ползите, които те могат да допринесат. А защо да не си сложите още няколко капки от любимия парфюм в моментите, когато се нуждаете от повече концентрация или енергия?

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment