Шпионка – кой е там, зад входната врата?

November 4, 2015 | Автор: | Публикувано в Дом и семейство

image002Входната врата на дома разделя личното пространство на жителите от улицата, в зависимост от силата на крилото и касата, тя предотвратява влизане в жилището. Има само един проблем – колкото по-здрава и надеждна е вратата, толкова по-малка е възможността да разберете кой е на прага и кой чука. Най-често тези непознати са служители на обществени услуги или съседи, но как да ги идентифицирате, без да отваряте вратата? Най-лесният начин да се установи самоличността на посетителя е с помощта на шпионка.

Какво е по същество шпионката? Една малка дупка във вратата, достатъчна, за да се види, кой е от другата страна. Прототипът на модерна шпионка в продължение на няколко века е служила, като правоъгълен отвор във вратата, разположена на нивото на човешкото око.

В началото на XX век върху изобретяването на ефективни шпионки за входни врати са работили изобретатели от цял свят – не върху дизайна, а само по създаването! Имало е варианти тя да е куха и пълна с вода лупа, еднопосочна (навън) на повърхността на огледало, под надзора на двете очи едновременно, и т.н. Но всички дупки са имали един общ недостатък – че не обхващат цялото пространство навън, не позволяват да се види добре кой е отвън, дори и да е само на няколко крачки от вратата.

Изобретена е шпионка с модерен дизайн и специален обектив, който позволява да се види посетителя зад вратата в цял ръст. Тя се е появила благодарение на американския учен, изобретател и писател Робърт Уилям Вууд. Той е този, който през 1906 г. е създал  обектив “рибешко око” – основният елемент на широкоъгълните обективи на нашето време. Въпреки това, в продължение на 44 години, считано от датата на изобретението, създаденият от Вууд широкоъгълен обектив не е особено популярен, а от началото на 60-те години на миналия век, започва да привлича вниманието на производители на лещи за камери, а след тях и компании за производство на аксесоари за врати. По този начин, пълноценната шпионка е създадена преди около 70 години.

Структурно всяка шпионка се състои от корпус, окуляр и леща от най-външната страна на вратата. Някои модели имат огледално покритие на лещата, което пречи на преминаването на светлинните лъчи в обратна посока, т.е. наблюдател от външната страна на вратата няма да знае дали човек гледа през шпионката или не.

Минималният брой на лещи в шпионката е 2 бр, максималният – 15 бр. Броят на лещите зависи от дължината на корпуса, колкото е по-дълъг, толкова повече лещи има. Оптималния клас шпионка е с лещи до 55 mm, която осигурява 180 ° ъгъл.

Евтините модели са с леща от пластмаса – те са по-устойчиви на механични повреди, но губят своята прозрачност с течение на времето и по-лошо предават излъчената светлина, в сравнение със  стъклените лещи. Оптични елементи от по-скъпите модели са изработени от конвенционалното, специално оптично стъкло или стъкло, предназначено за очите – последните два вида лещи са много по-силни и по-добре предават светлинния поток.

Както вече бе споменато, стандартната дължина на шпионка е 30-55 мм. Има и модели, които са “удължени” с дължина от 55 до 100 mm тяло, но при тях тялото е много дълго. Съществуват и шпионки с дължина на корпуса по-голяма от 100 mm, но ще ги намерите трудно в пунктовете за продажба. Производителите обикновено изработват шпионки от 13 до 26 mm.

Има интересни модели, предназначени за две врати – например, за метална външна и дървена вътрешна. Такава шпионка се състои от две части: първата е вградена във външната врата, а втората – във вътрешното крило. Разположението на една линия позволява да се гледа без отваряне на вътрешната врата. Качеството на предаване на светлината и съответно ъгъла на видимост на лещата до входната врата на окуляра на вътрешната клапа зависи от разстоянието между вратите, като 20 mm е най-оптимално.

Съвет: Ако поръчвате метална входна врата от фирма, не трябва да разчитате на тях за поставянето на шпионката – нали не искате шпионката на новата и не много евтина врата да е някъде на нивото на гърдите! Не забравяйте да посетите магазина на компанията, от която поръчвате, за да се определите оптималната височина за поставянето на шпионка.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.