Шпионка – кой е там, зад входната врата?

image002Входната врата на дома разделя личното пространство на жителите от улицата, в зависимост от силата на крилото и касата, тя предотвратява влизане в жилището. Има само един проблем – колкото по-здрава и надеждна е вратата, толкова по-малка е възможността да разберете кой е на прага и кой чука. Най-често тези непознати са служители на обществени услуги или съседи, но как да ги идентифицирате, без да отваряте вратата? Най-лесният начин да се установи самоличността на посетителя е с помощта на шпионка.

Какво е по същество шпионката? Една малка дупка във вратата, достатъчна, за да се види, кой е от другата страна. Прототипът на модерна шпионка в продължение на няколко века е служила, като правоъгълен отвор във вратата, разположена на нивото на човешкото око.

В началото на XX век върху изобретяването на ефективни шпионки за входни врати са работили изобретатели от цял свят – не върху дизайна, а само по създаването! Имало е варианти тя да е куха и пълна с вода лупа, еднопосочна (навън) на повърхността на огледало, под надзора на двете очи едновременно, и т.н. Но всички дупки са имали един общ недостатък – че не обхващат цялото пространство навън, не позволяват да се види добре кой е отвън, дори и да е само на няколко крачки от вратата.

Изобретена е шпионка с модерен дизайн и специален обектив, който позволява да се види посетителя зад вратата в цял ръст. Тя се е появила благодарение на американския учен, изобретател и писател Робърт Уилям Вууд. Той е този, който през 1906 г. е създал  обектив “рибешко око” – основният елемент на широкоъгълните обективи на нашето време. Въпреки това, в продължение на 44 години, считано от датата на изобретението, създаденият от Вууд широкоъгълен обектив не е особено популярен, а от началото на 60-те години на миналия век, започва да привлича вниманието на производители на лещи за камери, а след тях и компании за производство на аксесоари за врати. По този начин, пълноценната шпионка е създадена преди около 70 години.

Структурно всяка шпионка се състои от корпус, окуляр и леща от най-външната страна на вратата. Някои модели имат огледално покритие на лещата, което пречи на преминаването на светлинните лъчи в обратна посока, т.е. наблюдател от външната страна на вратата няма да знае дали човек гледа през шпионката или не.

Минималният брой на лещи в шпионката е 2 бр, максималният – 15 бр. Броят на лещите зависи от дължината на корпуса, колкото е по-дълъг, толкова повече лещи има. Оптималния клас шпионка е с лещи до 55 mm, която осигурява 180 ° ъгъл.

Евтините модели са с леща от пластмаса – те са по-устойчиви на механични повреди, но губят своята прозрачност с течение на времето и по-лошо предават излъчената светлина, в сравнение със  стъклените лещи. Оптични елементи от по-скъпите модели са изработени от конвенционалното, специално оптично стъкло или стъкло, предназначено за очите – последните два вида лещи са много по-силни и по-добре предават светлинния поток.

Както вече бе споменато, стандартната дължина на шпионка е 30-55 мм. Има и модели, които са “удължени” с дължина от 55 до 100 mm тяло, но при тях тялото е много дълго. Съществуват и шпионки с дължина на корпуса по-голяма от 100 mm, но ще ги намерите трудно в пунктовете за продажба. Производителите обикновено изработват шпионки от 13 до 26 mm.

Има интересни модели, предназначени за две врати – например, за метална външна и дървена вътрешна. Такава шпионка се състои от две части: първата е вградена във външната врата, а втората – във вътрешното крило. Разположението на една линия позволява да се гледа без отваряне на вътрешната врата. Качеството на предаване на светлината и съответно ъгъла на видимост на лещата до входната врата на окуляра на вътрешната клапа зависи от разстоянието между вратите, като 20 mm е най-оптимално.

Съвет: Ако поръчвате метална входна врата от фирма, не трябва да разчитате на тях за поставянето на шпионката – нали не искате шпионката на новата и не много евтина врата да е някъде на нивото на гърдите! Не забравяйте да посетите магазина на компанията, от която поръчвате, за да се определите оптималната височина за поставянето на шпионка.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment