Шест съвета за по-сигурна врата

image003Всеки се интересува за сигурността на своя дом. Разбира се, има много неща, които са съвсем достъпни за да подобрим непристъпността на жилището. Дали е необходимо да са изпълнени всички в дългия списък? Не, разбира се, но ако се отговори дори на част от критериите, домът ще е много по-защитен.

Може би главните препоръки са относно входната врата. Според статистиката, приблизително 70% от нахлуванията с взлом са били през врата. Това е доста интересно, тъй като здравите блиндирани врати са обикновено съвсем солидни, в сравнение с прозорците, които са от крехко стъкло. Тази статистика е особено важна, защото дава отправна точка за подобряване на безопасността за дома.

  1. Солидна сигурност – в крайна сметка, най-важното за всички входни врати е да бъдат толкова стабилни, че да не е възможно разбиването им с ритник. Препоръчително е врата да е от блиндирана, или вътрешността ѝ да е от фибростъкло или метал. Ако вашия избор е метална врата, то тя е добре да е подсилена отвътре. Също е благоразумно да е блиндирана – с многостранни шипове, които да правят отварянето ѝ с разнообразни лостове, например кози крак, невъзможно.
  2. Целесъобразни са вариантите без стъклени витражи. Прозорците на вратите позволяват естествената светлина да достига във вашето антре. От друга страна повишават риска от недоброжелателен достъп в дома. Ако прозореца е на една ръка разстояние от ключалката, е изключително лесно той да бъде счупен и вратата да бъде отключена отвътре. Когато се инсталира нова врата, по-добрия избор е да е без остъкление. Ако вече има врата с прозорец или именно такива ви допада най-много, е необходимо да бъдат взети допълнителни мерки. Например, стъклото да е бронирано, да има декоративни решетки и допълнителна ключалка далече от прозореца.
  3. Кажете довиждане на декоративните растения. Собствениците на къщи най-вече трябва да бъдат внимателни да не осигуряват скришни местенца за крадците с красиви дръвчета или храсти в непосредствена близост до входа.
  4. Монтирайте здрави заключвания! Казват, че една блиндирана врата е толкова здрава, колкото ключалката ѝ, а това е съвсем вярно. Дори и най-здравите врати са само на ритник разстояние от това да бъдат разбити, ако шиповете на бравите не влизат достатъчно дълбоко в рамката. Много удачен вариант, дори и за старата врата, е снабдяването с устойчиви ключалки.
  5. Второстепенна защита. Много практични са вътрешните резета. Те могат да бъдат контролирани единствено от вътрешната страна. Тъй като не са свързани с нищо отвън, са почти непобедими от бандитите. Затова именно една такава ключалка може да ви спаси докато спите или сте с любимите хора.
  6. Не забравяйте рамката! Не бива да се пренебрегва рамката на входната врата. Устойчивостта на касата е в основата за сигурността на входа. Когато рамката е солидна и метална във формата на кутия, в която влизат шиповете на бравите, и здраво хваната във стената, със сигурност един ритник няма да ѝ види сметката.

Следвайки тези съвети, без съмнение ще постигнете сигурността, която всеки очаква да има в своя дом.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment