SEO съветите на Rand Fishkin

През 2016 г. повечето от търсенията в интернет по света се осъществяват чрез Google, като през първата четвърт на годината 89.44% от търсенията са били именно чрез най-разпространената търсачка в глобален мащаб. Много са хората, които оценяват полезността на Google, но са малко тези, които са разбрали тънкостите на търсачката и нейните алгоритми.

В този материал ще ви запознаем накратко с няколко ефикасни съвета за оптимизирането на сайтове от създателя на империята Moz.com – SEO експертът Rand Fishkin.

Rand Fishkin е предприемач от Сиатъл и легендарна фигура в дигиталния маркетинг, той е основал Moz.com и води популярните видео серии Whiteboard Fridays.

Вижте какви препоръки има той за маркетолозите и всички, които искат да следват тенденциите в SEO оптимизацията.

Според Fishkin, едно от ключовите недоразумения се състои в неправилното разбиране на властта на търсачките да генерират трафик. SEO оптимизацията всъщност си остава най-мощният и евтин начин за трафик в онлайн пространството.

Google изпраща на ден 10 пъти повече трафик, отколкото Facebook прави.

 • Съдържанието ви трябва да отговаря на въпросите по най-бързия начин

Много от онлайн потребителите не остават дълго на сайта ви, докато търсят нещо – те се връщат на предни страници или птоват на друг сайт, това е така, защото не намират отговор на въпроса, който са имали. Подобна липса на интерес у читателите ще се отрази неблагоприятно на онлайн представянето ви. Като превантивна мярка, Fishkin препоръчва съдържанието ви наистина да бъде добре структурирани и да дава отлични отговори на атрактивните казуси за клиентите. Не създавайте сайт, претрупан с десетки излишни приложения, които само забавят скоростта му и правят трудно откриваеми основните акценти в съдържанието. Анкети, pop ups и други приложения, изскачащи пред читателя, само влошават потребителското изживяване.

 • Беклинковете от спамерски сайтове са тотален проблем

Бъдете крайно внимателни с беклинковете. В случай, че имате линкове от голям брой спамерски сайтове, то това няма да подобри положението ви. Редовно използвайте Webmaster Tools, за да следите състоянието на беклинковете и да сте способни, да премахнете да навреме вредните такива.

 • Перфектното SEO не е само ключови думи, класиране и беклинкове

Не се съсредоточавайте само върху един фактор, за да подобрите оптимизирането на сайта си. Ще са ви нужни усилия и инвестиции във всяка една сфера, подплътени с търпение, защото оптимизацията е непрестанен процес, чийто резултати не се забелязват моментално.

 • Проучвайте редовно интересите на потребителите

Според Fishkin, AdWords съдържа необятна база от данни за ключови думи. Любимият инструмент за подобни проучвания на Фишкин е keywordtool.io. SEO експертът препоръчва и стандартните анализи на клиентите, чрез събиране на информация по традиционния начин. Важното е да се сдобивате с актуалните предпочитания и теми, които вълнуват вашия таргет.

 • Правила за създаване на съдържание

Fishkin е на мнение, че когато погледнете конкурентните сайтове, които се класират по-добре от вас, то най-често причините се крият в действия от миналото. Това не са неща, които можете да копирате и да генерирате успешно за себе си, но според Fishkin, за да продължите напред с успешното развитие, трябва да се фокусирате върху следните акценти:

 • Създайте съдържание, което не се среща никъде другаде в мрежата.
 • Трябва да имате съдържание, което засяга тенденциите в онлайн пространството и е атрактивно.
 • Направете информацията си в сайта ясна, точна и полезна за читателите. И се стремете да отговаряте на въпросите възможно най-бързо.
 • Ако не осигурите достатъчно допълнителна стойност, то конкурентите ви ще го направят вместо вас.
 • За доброто потребителско изживяване е нужно да имате и добър дизайн на сайта.
 • Селектирайте публикациите в сайта си

Да публикувате съдържание, периодично, без да сте сигурни до каква степен е полезно за читателите ви, няма да помогне на класирането на сайта. Fishkin препоръчва да се използва Buzzsumo, чрез който може да търсите определена тема и да видите какви статии има за нея, и кои от тези статии има най-много споделяния в социалните медии.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment