Селският туризъм в Родопите – емблематичното българско

July 9, 2013 | Автор: | Публикувано в Отдих и туризъм

Селският туризъм в Родопите е невероятен начин за опознаване на България, на традициите и историята й, и най-вече на бита и културата й. Там можем да се насладим на гостоприемство, уникална местна кухня, най-българското от фолклора, красива природа и архитектура. Всичко това е превърнало селския туризъм в Родопите в предпочитан за почивка начин от много хора.
Най-често туристите се настаняват в обичайна за региона, автентична селска къща, построена през 19. или 20. век. Домакините приготвят специфични за местността ястия, най-често от продукти, които сами произвеждат – пресни зеленчуци от градината, мляко от домашните животни, прясно направено сирене, ароматни подправки, които растат по горските поляни. Интересно за хората, които се наслаждават на селския туризъм в Родопите, е това, че могат да се включат в ежедневните занимания на домакините. Например в приготвянето на специфична гозба по стара традиционна рецепта или помощ в земеделската работа, могат да участват в доенето и косенето, в приготвянето на сладка, масло и така известното кисело мляко. Този тип почивка предлага и други занимания – разходка с кон из горските поляни, където всеки може да се наслади на ароматни горски цветя и плодове, разходка из историческите и културни забележителности или пък разходка с планински велосипед. Селският туризъм из Родопите ни дава възможност да видим отблизо и още нещо, обичано от нас – приготовлението на известните за тази област вина, които се правят в почти всяка селска къща.
Вечерята с домакините ни връща назад към корените ни, дава ни възможност да се насладим на българското, домашното, уютното – нещо, което не е така достъпно в града. Най- приятната част е изучаването на местния фолклор – хората могат да ни разкажат много планински легенди, много български приказки, които сме слушали от дядовците си.
Друг привлекателен аспект от селския туризъм в Родопите е атракциите като уроците по народни танци или грънчарство, които се предлагат в някои села.
Местата, в които можем да отседнем са многобройни – Триград, Широка лъка, Момчиловци, Манастир, Ягодина и още много известни китни селца.
Още нещо, което можем да видим благодарение на селския туризъм в Родопите – разхождайки се можем да се насладим не само на природата, но и на закътаните селца покрай границата, останали почти без население – те са запазили най-автентичното и традиционното, най-близкото до природата и културата на България и на Родопите.
Всяко селце е гостоприемно и отворено за посрещане на туристи, което превръща селския туризъм из Родопите във все по-популярен и търсен начин за почивка не само от българи, но и от чужденци.