Съчетание на цвят и светлина – стъклени врати с витраж

image003Когато слънчевата светлина пада върху витража на вашата врата, лъчите се пречупват, поради различните цветове, с които е изрисувано стъклото. Този спектакъл е особено интересен, защото пред вас не е едно цветно стъкло, което просто е боядисано, а има цяла картина, събрана от сръчните ръце на майстора от десетките такива стъкла. Тя е съюз на цвят и светлина. Това е един вид магия. Това е стъклопис върху стъклото на вратата.

Витражното  изкуството не е нещо ново. Историята на развитието му датира от няколко века. Въпреки това, то до ден днешен продължава да очарова хората със своята красота. По-рано витражите са украсявали само църкви и къщи на аристократи, но сега този лукс може да си позволи почти всеки човек. Днес такива елементи могат да бъдат намерени и в малките апартаменти. Те са вкарани в стъклени врати, тавани, осветителни тела, и дори в баните. В столичните градове, хората при остъкляване, оцветяват  прозрачното стъкло, било то на вратите или на прозорците си. Те правят това не само за украса, но също така и да се предпазват от любопитни очи на съседите, живеещи отсреща.

В допълнение към класически витраж, съвременни художници предлагат на клиентите си витражи с бои или фолио. Така цената е много по-евтина, отколкото на класическия стъклопис, а цялостния резултат е също толкова красива. Обикновените потребители не са запознати с този вид изкуството, който предлага огромно разнообразие от видове, с неговото качество и цена. За да не се объркате в избора си, трябва да се запознаете с техните основни характеристики.

Така че, за да направите правилния избор на витраж, е достатъчно да знаете, че има три основни вида:

Класически стъклопис

Това е рисунка, сглобена от различни цветни парчета стъкло. Стъклата са запоени с олово, мед или месинг. Производство отнема много време. Съответно, цената му е висока. Основното предимство на тези витражи е трайността. Те са практически вечни.
Има само един минус: метални профили, които са запоени за парчета стъкло – огъването е трудно. Съответно,  майсторът на може да създаде с тази техника тънки и изящни композиции.

Псевдовитраж с витражни бои

image002Този стъклопис се е появил в резултат на развитието на химическата индустрия, която даде на художниците специални миещи се бои. Производство е 2 пъти по-евтино, отколкото производството на класически витраж, което го прави по-достъпен за средните купувачи. Основната разлика е, че той е произведен чрез отпечатване върху един лист стъкло, докато класическия се състои от десетки отделни парчета стъкло. В действителност, това рисуване върху стъкло е много подобно на класическия стъклопис.

Извършва се по следния начин: художникът нанася върху предварително почистено от прах и мазнини стъкло, контури на рисунката. За целта той използва така наречените “контури по стъкло и керамика” – вискозно мастило в туби. По-късно, нанесените контури, ще служат един вид за граница между различни цветове и елементи. След като контурите са изсъхнали, художникът преминава към  процеса на рисуване с течни бои. Боите и контурите  могат да бъдат прозрачни или непрозрачни, на водна основа или на основата на разтворител, може да се пече във фурната или да бъде без печене. Витраж с бои, които не изискват изпичане, ще изглежда по-ясно и ефектно, защото боята запазва своето богатство. Но има един недостатък: при неправилна употреба може да се надраска лесно.

Фолио стъклопис

Този вид стъклопис е също на един лист от стъкло, като се прави чрез специален цветен филм. Първоначално се прави една скица на бъдещия модел на стъклописа. След одобрение на чертежа с купувача, се изясняват нюансите, художникът разделя картината на детайли, които са изрязани от фолиа с различни цветове и се залепват към стъклото, за да образуват одобрен модел.

Фолио стъклописът има редица предимства:

– 2 пъти по-евтин е от класически прозорец от цветно стъкло;

–  не се разбива  на парчета, ако случайно се счупи;

–  срока на експлоатация на витража е около 100 години.

image001Витражите върху стъклото на врата с цвят или фолио не са по-лоши от класическия стъклопис, но цената им е много по-ниска. Ето защо, за използване в апартаменти, обичайните купувачи отдават предпочитание на такъв стъклопис. Ако ще бъдат постоянно изложени на атмосферни въздействия, по-добре е да се даде предимство на класическия стъклопис. Под пряка слънчева светлина, дъжд, сняг, градушка и т.н, може да се унищожи всичко. Класическият стъклопис е способен непоколебимо да издържа на всякакви климатични условия. Все повече хора избират витраж, независимо дали ще го поставят на врати в София или в други големи градове, дори напоследък и в по-малките населени места започнаха да се срещат подобни елементи.

Ако подходите сериозно към избора на витражи и след придобиването и правилната грижа за него, той ще ви служи дълги години, независимо от това дали е класически или оцветен псевдовитраж.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment