С какво трябва да се съобразим при избора цвета на вратата?

image001   Започвайки ремонт, мислим обикновено първо за прозорците, стените, подовата настилка, плочките, и това е в реда на нещата, но в един момент идва ред на аксесоарите – мебелите и вратите. Именно вратата е един от най-важните аксесоари за всеки дом, а ако погледнем по-глобално на нещата, това е най-важно за всяка сграда. Избягвайки всякаква символика на вратите като част от вселената, ще отбележим, че в днешно време хората наблягат на практическата страна на нещата и обръщат внимание на детайла.

Кои детайли обаче са от значение, когато времето да се сдобием с мечтаните и толкова необходими интериорни врати е настъпило? Тема като тази може да бъде изключително обширна, но ние ще се постараем да съберем най-важните изисквания за правилен подбор при избора на точния продукт. Първо трябва да се съобразим с дограмата на прозорците и терасите (за вторите ако ги има). Това е необходимо от гледна точка на цвета, но, разбира се, не е задължително да се обвързваме с такива максими, особено след като живеем в такива модерни времена и можем да подходим към цветовете по-разчупено. Традиционалистите и пуристите обаче ще си останат верни на добре запазените обичаи – дограма и врата да си подхождат.

image005   Контрастът със стените е важен, но какво се има предвид под контраст – подбираме цвета на врата, като не забравяме цвета на стената. Например, венгето чудесно пасва на стени в лилавата, сивата и металиковата гама, вратите в цветовете златен и светъл дъб се препоръчват за по-топли тонове на стената като бежово, бледо оранжево, телесни цветове, светло жълто, резида, шампанско, вратите в цвят орех са доста подходящи за стени в убитите зеленикави и сивкави тонове, но чудесно пасват и на бежови и изцяло бели стени. Да не забравяме все пак, че бялата стена е класическа. Белите врати не бива да създават твърде силен контраст със стените, затова е много подходящо стените да бъдат в убити пастелни цветове в светлата гама на почти всички нюанси.

Важен фактор при избора на цвят за врата е мебелировката вкъщи. В днешно време много лесно могат да се подберат почти еднакви разцветки на мебел и врата и те да си партнират добре като цялостен облик на обзавеждането. Подовата настилка също е важна, да не кажем една от водещите предпоставки за това каква на цвят да е вратата. Пак се избира по тоналност, максимално доближаваща се до тази на пода. Независимо от всичко това, обаче, личният избор и усещане са на първо място. Дерзайте и експериментирайте!

Вратата ще бъде част от вашето ежедневие и ще я виждате всеки ден, така че при всички положения тя трябва да ви харесва и да се чувствате добре, докато я виждате. Опитайте се да следвате новите тенденции, но не бягайте от собственото си Аз и личното си усещане.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment