Руж – приложението му в козметиката

Ружът е козметичен продукт, който заема много важно място в процеса на гримиране. Той представлява прахообразна субстанция от рода на пудрата, но за разлика от нея той е оцветен с розови, червени, оранжеви, кафяви и други подобни нюанси. Тази прахообразна субстанция, с помощта на подходяща четка, се нанася върху лицето. Умелото поставяне на руж е изключително важен момент в гримирането на една жена, дори според не малко експерти в областта именно това е най-важната част. Умело поставеният руж върху лицето на една жена има способността да оформи лицето оптически за да може то да придобие в очите на страничния наблюдател желаната от жената (или гримьора) форма.

Погрешно на широко разпространеното общоприето схващане, ружът се поставя не само на скулите. Той се добавя в много деликатни количества и на съответните части от челото брадичката и носа. Правилно поставен, ружът създава усещане за светлосянка, която значително манипулира усещането за женското лице. Правилно поставеният руж може да създаде усещане за по-издължено или по слабо лице, за по-правилни черви и по-хубав нос. Всичко зависи от това какъв ефект желае да постигне съответно този, който поставя ружа на лицето.

За да бъде ефектът според очакванията и за да може съответно дамата да постигне ефекта, който желае, много голямо значение има това цветът на ружа да е в синхрон с цвета на кожата на лицето. Не всеки цвят подхожда на всяко лице и не всеки цвят руж може да постигне желания ефект. Това в което ружът е ненадминат е да създаде един цялостно по-свеж и младежки облик с помощта на това, че добавя лека и деликатна червенина върху скулите на жената.

Ружът има много дълга история. През вековете той по един или друг начин е намерил своето място във всяка култура. Едни от най-старите данни за поставяне на руж датират от времето на древна Гърция, където жените са поставяли на бузите си деликатно количество създаден основно от ягоди и други червени плодове или цветя руж. Това, разбира се, е съвсем различен продукт от ружът, който днес можем да открием по магазините за козметика, но така или иначе, това е било едно много добро решение за своето време. В наши дни ружът се създава отново с помощта на някои решения от природата, но този път с помощта на венчелистчета от шафран и други подобни.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment