Ръководство за свързване на трифазни контактори

February 18, 2014 | Автор: | Публикувано в Технологии

Трифазните контактори се използват, за да се контролира включването и изключването на електрическата система. Тези устройства се използват, когато волтажът е нестабилен и трябва да бъде контролиран от механичното реле. Комутационните устройства обикновено се използват за трифазни двигатели на климатици, които изискват най-малко 480 волта, за да работят. Тези устройства не използват физически ключ за превключване . Контакторите използват сигнал за ниско напрежение, за да контролират високото напрежение по веригата. Това ниско напрежение на сигнала може да се контролира от електрическо реле или компютър.

Списък с необходимите материали
За осъществяването на този проект списъкът е доста кратък. Всеки, който иска да се занимава с това, ще трябва да си набави отвертка. Естествено ще се нуждаете и от трифазни контактори.
Важно е да се отбележи, че работата с електропреносната система е винаги много опасна. Трифазните контактори работят с промишлен ток, който е още по-силен от битовия. Това е и причината, поради която всеки трябва да работи с повишено внимание. Личните предпазни средства са задължителни.
Работата при свързване на системата от комутационни апарати към определен електроуред винаги трябва да се случва при изключена електрическа верига. Всички проби на системата на контакторите се правят само когато сте убедени, че е безопасно.
Действията трябва да са съобразени и в сходство с инструкциите, които са предоставени от производителя на трифазния контактор. Това не е поле за излишна изобретателност. Изискванията за работата с трифазните комутационни апарати са много строги и задължително трябва да бъдат спазвани.
Има няколко стъпки, които трябва да се следват, когато става дума за свързване на трифазни контактори (каквито можете да намерите онлайн в категория Контактори на Викиват). В случай, че имате опит с подобни дейности, това може да е много лесна задача за вас. Ако сте начинаещ, можете да се консултирате със специалист, или направо да му оставите задачата, с която да се справи.

Три стъпки:
1) Изключете захранването на трифазната система. В зависимост от волтажа, който ще се контролира от системата с контактори, жиците ще имат различен цвят. Захранването на трифазните електрически уреди се случва посредством три кабела. Традиционно системите от комутационни апарати имат черни, червени или сини кабели. Вие ще трябва да изключите от захранването и трите кабела, за да си осигурите безопасност по време на работата. Това може да се случи с отвертката, която вече споменахме, че ще влезе в употреба. Свържете кабелите за захранването, които може да са черни, червени или сини в клемите, които са отбелязани с L1 , L2 и L3 съответно. В тази стъпка се включва и захранването към системата на контакторите.
2) Вземете допълнително червен, черен или син кабел. Той трябва да отговаря на размера на захранващите кабели, които бяха свързани в предишната стъпка. Свържете единия край на тези кабели с Т1, Т2 и Т3. Тук също има клеми на комутационните апарати. Другият край на тези проводници трябва да бъде свързан с края на захранващите кабели. Тази стъпка свързва контакторите с електрическото устройство.
3) Съединете веригата на контактора с положителните и отрицателните контролни клеми на устройствата. Включете захранването отново и направете пробна експлоатация на контакторите. След това можете да изключите цялата система, с помощта на веригата за управление.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.