Рент а кар София – какво трябва да знаем?

Има ли значение на кое място се намира агенцията за рент-а-кар?

Местоположението на рент-а-кар агенцията няма абсолютно никакво значение. Можете например да  наемете кола и от най-затънтеното кътче на София, но колата ще ви бъде доставена на място, което е удобно за вас. Разбира се, взимането на колата от офис на рент-а-кар агенцията също е опция, но изобщо не е задължително.

Обикновено можете да получите колата там, където ви се иска, независимо дали това е на летището, на конкретно място в центъа или из кварталите на София. Същото важи и за връщането. Колата можете да върнете там, където сте се договорили със слжителите на агенцията.

Какви са цените на рент-а-кар услугите в София?

Цените на рент а кар услугите в София варират в огромни граници. Ако си търсите евтин автомобил за един ден, то тогава можете да откриете добри предложения за цена от около 20 евро!

Ако обаче търсите по-мощен автомобил с по-големи габарити, тогава цените лесно могат да достигнат до около 70 – 100 евро! Трудно може да се говори за таван на рент-а-кар цените. При луксозните автомобили може да ви се наложи да платите и няколко стотин евро на ден, като всичко зависи от това какъв клас е автомобила.

Как да избегнем прекалени разходи?

При наемане на автомобил от рент-а-кар агенция можете да избегнете прекалените харчове на пари като се придържате към два основни момента:

– Не наемайте автомобили от летището

Наемането на кола от летището ще ви излезе доста солено, защото обикновено на тези места цените са традиционно много по-високи. Вместо това наемете кола от изгодна агенция в града и поискайте да ви бъде доставена в удобен за вас час на летището.

– Избягвайте големите автомобили

Ако се придържате към избора на по-малки и компактни превозни средства ще платите много по-малко пари. В допълнение, обикновено по-малките коли имат и по-малък разход на гориво, макар че има и някои изключения. Така ще спестите един път от по-ниската цена на колата и втори път от по-голямата степен на икономичност.

Какви извънредни разходи мога да очаквам?

Един от извънредните разходи, които изненадват много хора, всъщност не може да се нарече точно разход, защото парите които похарчите после ще ви бъдат възстановени. Става дума за това, че при наемане на автомобил от рент-а-кар агенция, независимо дали в София или в провинцията, обикновено се изисква да оставите гаранция на рент-а-кар фирмата в размер до около 200 евро.

Това служи като защита за агенцията от евентуално некоректно отношение от страна на клиентите. Тези пари могат да се оставят в брой в някои фирми, но повечето рент-а-кар агенции, в това число и тези в София, предпочитат прсто да блокират известна сума пари в картата ви (дебитна или кредитна) след което да отблокират сумата ако върнете автомобила в съответствие с условията на договора.

Обикновено един от най-честите случаи, в които ще ви задържат част от блокираната сума е ако не заредите резервоара с бензин непосредствено преди да върнете колата в рент-а-кар агенцията.

Можем ли да пътуваме с рент-а-кар из цялата страна?

Да, услугата рент-а-кар е като цяло предназначена за да се използва на територията на цялата страна. Така например ще можете да наемете кола от София и да стигнете бързо, евтино и комфортно до околните планински курорти. Същото важи и ако искате да си осигурите удобен и бърз транспорт до българското черноморско крайбрежие.

Но въпреки, че можете да пътувате из цялата страна, важно е да избягвате черните пътища без настилка, защото ако по някакво нещастно стечение на обстоятелствата стане авария в някоя подобна местност, най-вероятно застраховките, които имате, няма да покрият нищо и ще трябва да поемете всичко със собствени средства.

Можем ли да наемем автомобил и да пътуваме с него зад граница?

Като цяло тази практика не се предлага от агенциите за рент-а-кар не само в София, но и във всеки друг български град и в чужбина. Обикновено агенциите имат решение на този проблем и това са трансферите.

Почти всяка рент-а-кар фирма предлага възможността да ви уреди трансфер до някой от околните големи градове в близост до България, като например Солун, Истанбул или Букурещ. Обикновено тази услуга се ползва най-вече за нуждите на хората, които искат да летят през някое от околните летища.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment