Ремонт на фуги- материали и етапи

Чрез фуги могат да бъдат направени деформации в конструкциите- да се разшири, или да се свие, при това лесно и по- удобно, в зависимост от желания ефект. Използването на фуги е при различен по вид и употреба конструкции. Те са широко приложими материали в строителството.

Най-важният фактор за дълготрайно съхранение на цялостния вид на конструкцията и на облицовъчното й покритие е именно правилната обработка на фуги. Те могат да предадат на конструкцията нов вид, по- естетически и завършен. Затова е много важно обработените фуги да бъдат качествено направени. С времето направата на фуги между плочките се е превърнала в декоративен елемент, който може да подчертае красотата на облицовката на подовата настилка.
В тази връзка има различни по вид смеси и материали, които са специално разработени за запълване на фуги при плочки от различен вид. Те са предназначени за външна и за вътрешна употреба, за помещения и конструкции от различен характер.

На пазара има голямо разнообразие относно смеси за фуги. Ще намерите богата цветова гама, сред която ще откриете пастелни, или ярки, крещящи тонове, както и по- екстравагантни решения в няколко цвята.

 

Обработка на фуги

 

Преди да се премине към същинското действие, трябва да се направи предварителна обработка на терена. Огледайте внимателно всички фуги – те трябва да бъдат сухи и чисти, без наслоявания на прах, или наличие на други материи. Трябва да бъдат отстранени предишните материали и едва след това се преминава към запълването на фугите. За да бъде постигнат по- добър ефект на прилепване на фуги, трябва преди запълването да бъдат грундирани предварително.

 

Специалисти препоръчват всички фуги да бъдат запълнени при температура на околната среда между +15° C и +40° С. За да бъдат предпазени ръбовете на всички фуги, трябва да бъдат покрити с подходяща лента, която ще запази вида на фугите ви в добро състояние.

 

Полагането на фуги служи освен за постигането на естетически вид и за предпазването на междуплочковото пространство от външни фактори като проникване на вода и разрушаването на слоя от лепило под тях.

Обработката на фуги не е сложна работа, но има своите специфики. Има различни методи за фугиране. В зависимост от желания резултат и терен, на който се извършва те имат своите отличителни характеристики. Основните са: фугиране с лепилни смеси и тераколи, многоцветно фугиране, фугиране със силикон.

Успешното обработване на фуги е постигнато тогава, когато след оглед всички фуги са гладки и равномерни. Ако няма наличие на драскотини, или неравности, значи сте се справили със задачата по поставяне на фуги.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment