Рециклирането на автомобили у нас и зад граница

Със сигурност сте забелязали, че в последно време силно се заговори за климатични проблеми, еко начин на живот и отговорно отношение към околната среда. Немалко са призивите за „зелен” начин на живот.

Рециклирането на автомобили представлява един от начините за по-ефективно използване на ограничените ресурси в природата. Любопитно ли ви е как стоят нещата в чужбина?

В развитите страни преработването на автомобилите представлява сериозен бизнес. Най-утвърдена е практиката за рециклиране в Япония и САЩ. Според експерти индустрията за преработка на стари автомобили е възникнала в момента на изобретяването им. Това заключение е напълно логично.

Днес автомобилът е най-преработваемият потребителски продукт в САЩ. Според статистически данни в Щатите се преработват 95 % от старите автомобили. По този показател старите колите надминават старите вестници, алуминиевите консерви, стъклените бутилки и битовата електроника.

В САЩ потребителите много рядко плащат нещо, за да бъде рециклиран автомобила. Често те препродават излезлите от употреба коли на трето лице. Има такива обаче, които изоставят колите си на безлюдни места. Тяхното число е много малко.

В Япония бизнесът с преработване на автомобилите стои по-иначе. Там собствениците на коли са принудени всяка година да плащат немалко пари за технически прегледи. Колкото по-стар е автомобилът, толкова по-скъпа е процедурата.

Проблемът със старите коли е сериозен в Англия. Там процедурата по рециклиране на всяка излязла от употреба кола ляга на плещите на собствениците. Ако имате кола, вие ще платите за превоза и за преработването й. Така много хора се отказват от тази практика и изоставят автомобилите си. Според изчисления Кралството губи милиони паундове всяка година заради тази политика, натоварваща гражданите с допълнителни разходи.

Колкото до ситуацията у нас, тук предаването на коли за скрап носи след себе си редица плюсове. От години на пазара работят фирми, които се занимават само с това и могат да ви помогнат да решите проблема.

Най-ценното в стария автомобил са съдържащите се в него черни метали. Знаете ли какво е количеството им? Те се равняват на почти 70 % от теглото на колата. Освен това в стария ви автомобил, който толкова дълго време ви е служил вярно, но вече е изгубил предишната форма, се откриват в малки количества мед, калай, алуминий и бронз. Ако огледате автомобила, ще забележите и колко много са пластмасовите елементи. От друга страна, има и стъкло. А в катализатора на колите се съдържат известни количества платина и сребро.

Сега убедихте ли се, че старият ви автомобил има стойност? Следващият път, когато го погледнете през прозореца на апартамента си, не го гледайте с досада, а се възползвайте от стойността му преди ръждата да го е погубила.

Старите автомобили са ценни и поради факта, че определени части от тях могат да бъдат потърсени от други собственици като резервни. Става дума както за части като акумулатор и двигател, така и седалки, стъкла, салон и др.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment