Рецепти при косопад от Древен Египет

Любопитни факти за лечение на косопад в Древен Египет разкриха британски археолози при разкопки край Тива. Преди няколко месеца учените попаднаха на уникални свитъци с тайни рецепти, датиращи от около 1 500 години преди новата ера, пише ixtasy.eu

Най – голям интерес предизвика автентичен медицински тест с невероятна рецепта срещу косопад. Формулата съдържа в себе си серум от отровна змия, кръв от хипопотам и крокодил, крак от бодливо свинче и таралеж, мазнина от слабините на коза и котка.

Съставките се слагат в съд от чисто злато, варят се в продължение на няколко часа, а през това време жреци отправят горещи молитви за милост към бога на злото Сет.
След края на обработката, сместа се оставя да престои в покой през цялата нощ, а лечението започва на следващия ден по изгрев слънце. Тайнственият ритуал срещу косопад се изпълнява в течение на четири дни.

Друга рецепта срещу косопад от Древен Египет препоръчва мехлем от копита на мъжко магаре и лапа от женско куче, които се оставят да киснат в мазнина от растителен произход за около месец. Този свитък за съжаление не е напълно съхранен, но се предполага, че мазилото е било предназначено само за най – висшите благородници.

Любопитен факт е, че още в онези древни времена са слагали фалшиви бради и перуки за прикриване на косопад. Преди тези разкрития се смяташе, че тогавашните контета са използвали тези средства само заради модата и с естетическа цел. В Египет още тогава е имало специални изисквания в облеклото на хората с положение, чието нарушение се е наказвало дори със смърт.

За обикновените хора в Древен Египет е било немислимо да страдат от косопад. С голи глави са имали право да бъдат единствено висшите жреци на Озирис и поради това се смятало, че всеки с плешива глава опитва да се намеси без позволение в божествените дела. Нещастниците били сочени като нечистоплътни, преносители на срамни зарази и обладани от силите на отвъдното, поради което били гонени и пропъждани в пустинята.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment