Различни видове пъзели за нашите деца  – как да ги изберем

Пъзели Дом и семейство
Пъзели

Пъзелите се смятат за универсален подарък, който е подходящ за хора на всяка възраст.

Те обаче доставят особени ползи за децата, които се нуждаят от ползотворно занимание, даващо им нови знания, уроци и ценни качества.

Тези логически игри се предлагат в различни категории, степени на трудност и разновидности. Как обаче да изберете правилния вид пъзел за своето дете?

Дървени пъзели – кога да ги изберем?

Предимството на дървените пъзели е, че те са подходящи за деца от най-ранна възраст до юноши и възрастни хора. Те са изключително интересни, креативни и иновативни. Пъзелите от дърво обикновено се предлагат в различни форми и 3D фигури.

Логическите пъзели от дърво могат да бъдат избрани според възрастовия диапазон на децата, което позволява да изберете най-подходящия спрямо етапа на развитие на подрастващите. Също така тези пъзели са подходящи за надграждане на познанията, уменията и качествата на малчуганите. С всеки успешно нареден пъзел, те се развиват своите аналитични способности, подобряват процесите на запаметяване и разгръщат своята пространствена ориентация.

Дървените пъзели са изключително подходящи за деца в ранните години на развитие, тъй като предлагат различни форми и фигури, които обогатяват знанията и възприятията на малчуганите за околния свят.

Освен това, пъзелите от дървен материал са безопасни. Дървото е заоблено, леко и не предполага риск от нараняване, порязван или поглъщане. Затова и дървените пъзели се смятат за най-добрата алтернатива, когато децата са във възрастовия диапазон 0-7 години.

Метални пъзели – кога са подходящи?

Металните пъзели са изключително иновативни и нестандартни логически игри, които се предлагат в сглобен вид. Отличителният им белег е, че предлагат 2 предизвикателства. Първо, трябва да откриете как да ги разглобите, а след това да намерите правилния метод за обратно нареждане.

Пъзелите от метал представляват различни метални структури, които се съставляват от изключително много компоненти и детайли. Тези логически игри са доста комплексни, сложни и изискват повече време за сглобяване. Когато децата се заемат с тяхното нареждане, то те неименуемо придобиват редица полезни качества. Те ускоряват мисловните си процеси, придобиват усещане за логика и координация, запаметяват по-бързо и се научават как да възприемат лесно и ефективно непозната информация.

Пъзелите от метал обикновено се изготвят от дебела или тънка увита тел. Тяхната детайлност предполага рискове за децата от по-малка възраст. Металните пъзели имат много повече части от дървените и са с изключително дребен размер, което създава риска от поглъщане. Освен това, металната тел може да причини порязване или да бъде погълната от най-малките.

Ето защо този вид пъзели се препоръчва при деца от по-напреднала възраст – над 10-годишна възраст. Тогава децата са по-узрели и могат да се справят със сложността на металните пъзели.

Нека обобщим:

Пъзелите са креативен подарък, който има редица отличителни характеристики – те са логически, предизвикателни, иновативни и интересни.

Те са особено подходящи за подрастващи, тъй като развиват тяхното логическо мислене, разгръщат тяхната креативност и са изключително полезен начин за забавление.

За да подберете правилния пъзел за своето дете, то е необходимо да съобразите възрастовата рамка. Ако децата са в ранна детска възраст, то няма по-подходящ избор от дървените пъзели, които са функционални, безопасни и интересни.

За деца от по-голяма възраст са по-подходящи металните пъзели, тъй като са по-предизвикателни, по-сложни и развиват ценни качества.

Източник: https://foryoustorebg.com/

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment