Работата на моментния бутон

Превключвателите, които се инсталират в много устройства, са там, за да изпълняват една проста задача. В момента, в който им бъде приложен натиск, те затварят веригата и пропускат ток по нея. Това е положението, в което бутонът е включен. Обикновено тази команда се означава с английската дума „On”. Повторното натискане на същия бутон изпълнява и друга функция. На технически език тя е наречена “Off” или „Изключено”. В това положение на бутона, електрическата верига се отваря, което спира притока и устройството се изключва.

Включване на устройствата
Моментните бутони, благодарение на които телевизорът се включва, използват технология, която намира приложение и на хиляди други места. Бутоните, които карат системата да работи, затварят електрическата верига. Този вид устройство е стандартно и се използва при повечето телевизори. При натискане, електрически ток преминава от захранващата мрежа към системата на телевизора. Повторното натискане пък отваря веригата. Това означава, че електрозахранването към устройството е прекъснато и то спира да работи.
Това е принцип, който се използва не само при телевизорите. Често той намира много широко приложение в областта на промишлеността. Бутоните са предпочитано устройство, заради простата си конструкция. Тя позволява те лесно да бъдат сменени. Освен това те са много евтини и ефективни именно заради това.
Обикновено смяната или поставянето на бутон в електрическа верига е лесно. Това е дейност, която може да бъде осъществена в домашни условия. Освен това не е нужно да имате специални знания за физиката или електрическото поле, за да осъществите подобен проект.

Бутони, които изключват веригата
Това е вторият тип превключватели, който може да се срещне в бита – тези устройства, които изключват работеща електрическа верига. Те не са толкова често срещани, както онези, които включват веригата. По същество тези устройства работят на противоположния принцип.
В момента, в който бутонът е натиснат, той прекъсва веригата. Това кара устройството да престане да работи, защото до него не достига напрежение. Тук командите “On” и “Off” са разменени.
Все пак този вид устройства намират много по-широко приложение в промишлеността. Често се случва там да има машини, за които се налага да работят през цялото време, а подобен бутон би улеснил прекъсването на работата за кратък период от време. Освен това можете да срещнете този вид устройства и в някои уреди за битова употреба.
Крушката в хладилника използва точно този принцип. Когато преградата е отворена, напрежението на електрическия ток започва да тече, защото електрическата верига е завършена. В момента, в който бутонът е натиснат, веригата се затваря, а това причинява отваряне на електрическата верига, като по този начин крушката изгасва.

В заключение
Този тип превключватели се използват в голяма част от дейностите в нашето ежедневие. Всеки ден използвате телефона и фотоапарата си. Освен това устройството намира приложение и в асансьорите. Голяма част от тези устройства са разработени така, че да функционират едновременно, като двата вида, които изяснихме по-горе. Това, което определя дали устройството се използва за прекъсване, или за включване на електрическата верига, е свързването с проводниците.
В случай, че ви се налага да промените функцията на подобно устройство, можете да помислите как да свържете превключвателя с електроуреда по различен начин. Това е дейност, която изисква повече умения и знания за електричеството. Не се нагърбвайте, ако не сте сигурни в резултата. В магазинната мрежа на Викиват има бутони и от двата вида, които са на съвсем достъпни цени.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment