Първи впечатления от дрона DJI Mavic Pro

Сигурно всички вече сте чули за най-новия флагман на DJI – дрона DJI Mavic Pro, но повярвайте ни, каквото и да сте чули, видели или прочели за него ще е малко!

Дронът DJI Mavic Pro определено е най-страхотният дрон, създаван до момента от DJI. Той разполага с толкова много интригуващи характеристики и функции, че ни е трудно да решим с коя да започнем.

Първото нещо, което ни изуми при срещата ни с дрона DJI Mavic Pro, бяха размерите му. Mavic Pro е изключително лек (тежи само 734 грама), компактен е и освен това може да се сгъва до феноменалните 83мм x 83мм x 198мм, което означава, че дори не Ви е необходима чанта, за да го транспортирате. Просто го слагате в джоба на якето или панталона Ви и потегляте към нови приключения.

Друго страхотно нововъведение при дрона Mavic Pro е протекторът за камерата. Той предпазва камерата и стойката на камерата от наранявания и повреди при евентуален удар с друг обект по време на полет, както и от вода и прах по време на транспортиране.

И като заговорихме за камерата… Дронът DJI Mavic Pro превъзхожда останалите дронове на пазара с единствена по рода си 4K камера, с която можете да снимате напълно стабилизирано 4K видео с 30fps, 1080P видео с 96fps, както и да правите чудовищно яки 12-мегапикселови снимки. С помощта на приложението DJI GO пък можете да използвате функциите за live streaming в YouTube и Facebook.

Стабилизацията на камерата е поверена на най-малката 3-остна стабилизираща стойка, проектирана някога от DJI. Безчетковите мотори на стойката Ви гарантират изключително прецизен контрол върху камерата, като същевременно елиминират трептенията, причинени от движението на дрона.

Подобно на своя предшественик – Phantom 4, Mavic Pro е оборудван с интелигентна технология за избягване на препятствията. Това е революционната технология FlightAutonomy, която позволява на дрона DJI Mavic Pro да сканира в 3D пространството пред и под себе си. Технологията FlightAutonomy включва 5 камери, 2 ултразвукови далекомера, навигационните системи GPS и GLONASS, както и 24 мощни изчислителни ядра. Mavic Pro използва тази технология, за да открива потенциални заплахи в диапазон от 15 метра пред и под себе си. При откриване на заплаха, дронът автоматично ще я заобиколи, за да избегне сблъсък, а ако сблъсъкът е неизбежен, Mavic Pro ще започне да кръжи на едно място. Технологията FlightAutonomy е напълно съвместима със всички интелигентни летателни режими на DJI Mavic Pro, а именно режимите ActiveTrack, TapFly, Terrain Follow и Automatic Return to Home.

Това, което обаче наистина ни впечатли в дрона DJI Mavic Pro, е зашеметяващото разнообразие от интелигентни летателни режими и функции, които разработчиците на DJI са интегрирали в него. Ето и част от тях:

  • Режим Terrain Follow – този изцяло нов режим дава възможност на дрона DJI Mavic Pro да поддържа автоматично едно и също разстояние спрямо земната повърхност, дори когато летите над области с променлив релеф. Нещо повече – Вие лично можете да изберете височината, която дронът да поддържа (от 0,3 до 10 метра).
  • Режим Gesture mode – режимът Gesture mode е още един изцяло нов режим, който определено ще привлече вниманието на тези от Вас, които обичат да си правят селфита. Всичко, което се изисква от Вас, е да помахате на Mavic Pro, когато сте в режим Gesture mode, и той ще започне да Ви прави нереално жестоки селфита, с които ще впечатлите всичките си приятели в социалните мрежи.
  • Режим Tripod – ако смятате да летите в затворени и тесни пространства, това определено е Вашият режим! При активирането на режим Tripod максималната скорост на Mavic Pro се свежда до 3,6 км/ч. Чувствителността на джойстика на дистанционното управление също се понижава, за да Ви осигури по-бавно и прецизно летене.
  • Режим ActiveTrack – този режим позволява на дрона автоматично да преследва движещи се превозни средства, хора и дори животни. Просто маркирайте обекта, който ще следите, на екрана на Вашия телефон и дронът DJI Mavic Pro ще се заеме с останалото.
  • Режим Sport mode – когато използвате режима Sport mode, можете да полетите със зашеметяващите 65 км/ч и да останете във въздуха в продължение на 27 минути благодарение на мощната LiPo 3S батерия на Mavic Pro, която е с капацитет 3830 mAh.
  • Режим Tapfly – режимът Tapfly Ви позволява да задавате и променяте посоката, в която се движи дронът DJI Mavic Pro, с едно единствено докосване на дисплея на Вашия телефон, след което квадрокоптерът ще започне да лети автоматично в избраната от Вас посока, осигурявайки Ви възможност да се концентрирате върху управлението на камерата. Този режим е изключително подходящ за младите и неопитни пилоти, които изпитват затруднения да летят в права линия, защото все още не са привикнали с дистанционното управление на квадрокоптера.

Очаква се продажбите на дрона DJI Mavic Pro на българския пазар да започнат от средата на октомври месец. Ако сте нетърпеливи и искате да сте един от първите щастливци, които ще го притежават, можете да го поръчате още сега в един от най-големите онлайн магазини за дронове в България – COPTER.BG.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment