Професионална дезинфекция – къде, кога, защо?

February 5, 2016 | Автор: | Публикувано в Услуги

Какво представлява професионалната дезинфекция?

Дезинфекцията е обработка със специализирани химически препарати, способни да унищожат напълно всички болестотворни микроорганизми, като вируси, гъбички и дори спорите на някои плесени. Препаратите за дезинфекция са предимно химични вещества на основата на хлор. Те имат специфична миризма и са най-ефективното средство за обезпаразитяване, познато до момента.

Професионалната дезинфекция се различава от тази, която можем да извършим сами не само по качеството на използваните дезинфектанти, но и по начина на обработка, прилаган от специалистите. С подръчни средства едва ли някой от нас може да обработи такава площ, каквато фирмите за Дератизация, Дезинсекция и Дезинфекция успяват да обработят за броени минути.

Къде е нужна професионална дезинфекция?

На местата, където има най-сериозна опасност от възникване на зарази е изключително важно регулярно да се извършва професионална дезинфекция. Това са основно болничните заведения, особено инфекциозните отделения и крилата, в които има лежащо болни, податливи на инфекции и зарази.

Обществените заведения за хранене са също места с особени изисквания, тъй като заразите в тях могат лесно да прераснат в епидемии. Всички места, на които се произвежда, приготвя или сервира храна подлежат на периодична професионална дезинфекция, като на обработка подлежат не само помещенията, но и съдовете, в които се приготвя и съхранява храната, както и работните плотове.

Кога е нужна професионална дезинфекция?

На местата, които вече посочихме дезинфекцията се извършва по график или при нужда. В частни жилища и постройки, обаче също може да се наложи професионална обработка при някои извънредни ситуации. Това са основно случаите, в които е извършена обработка срещу вредители – мишки, плъхове и насекоми.

Повечето вредители са преносители на зарази, които могат да се разпространят след тяхното унищожение, поради което се налага обработените помещения да се дезинфектират качествено (т.е. професионално) след третирането. След наводнения, частните и обществени сгради също трябва да се обработят с качествен дезинфектант, тъй като водата може да причини появата на някои опасни за здравето плесени в стените и подовете на помещенията.

Защо е необходима професионална дезинфекция?

Микробите, вирусите, гъбичките и плесените са все изключително опасни за здравето ни микроорганизми. Добрата хигиена, сама по себе си е добро средство за предпазване от зарази, но в повечето случаи тя е крайно недостатъчна. Ако човечеството е успяло да забрави най-унищожителните епидемии в своята история, то това е благодарение на качествената дезинфекция.

Професионалната дезинфекция с качествени препарати дава гаранция за максимална защита от появата на зарази, които много бързо могат да се превърнат в епидемии с фатален изход за голям брой хора. Перфектната обработка на рисковите помещения може да се извърши само от професионалисти, което е и причината да се предлагат подобни услуги.

Кога можем да дезинфектираме сами и как?

В някои случаи дезинфекцията може да се извърши и от нас самите, но само когато опасността от зараза е минимална. Ако в дома ни е имало гризачи или хлебарки, които вече сме прогонили е добре да унищожим всички останки от тяхното присъствие и най-вече техните изпражнения и яйца.

Когато дезинфектираме сами е важно да използваме продукти на базата на хлор. Дори най-масово рекламираните препарати за почистване не могат да ни дадат гаранции, че всички микроби са напълно унищожени. В аптечната мрежа и специализираните магазини се продават готови хлорни таблетки, с които се приготвят разтвори за дезинфекция. Добре е да се обработят всички повърхности, с които влизаме в контакт ежедневно.