Признаци за износване на гумите на мотор

Мъж сменя износени гуми за мотор Авто-мото свят

Проверката на гумите е едно от най-важните неща в поддръжката на мотоциклета. Значението ѝ е също толкова голямо, колкото и поддръжката на двигателя.

Тъй като гумите могат да издържат дълго, възможно е да създадат впечатлението, че не се нуждаят от проверка и често могат да се пренебрегнат. Това се отнася не само до доброто им напомпване, но и дали са „свежи”, т.е. каква е степента на износване.

Производителите на гуми за мотор постоянно подобряват гумите, търсят нови материали и методи, за да се отговори на изискванията за по-добро сцепление и устойчивост при натоварване. 

Независимо от възрастта на мотоциклета, при износени гуми се повишава рискът от инцидент, като няма значение дали са гуми за скутер, ендуро гуми, атв гуми или друг тип мото гуми.

Кои са основните признаци за износени гуми?

Препоръчва се състоянието на гумите да се проверява един път в месеца. Признаци, по които може да разберете, че гумите са за смяна, са:

Напуквания и разкъсвания

Ако гумите ви са стари и износени, то вероятно се забелязват напуквания или разкъсвания, както и втвърдяване на материала им. В такъв случай веднага трябва да се сменят с нови.

Мехури и изпъкналости

Появата на мехури по гумите или изпъкналости по стените им също не трябва да се подценяват, защото създават потенциален риск при каране.

Протекторът на гумите има лента, която показва степента на износване. Тя е изработена от твърд каучук, а по дълбочината ѝ може да се добие представа какъв е позволеният лимит за износване, за да бъде карането безопасно.

Как да проверите възрастта на гумите?

Видимите признаци за износване на гумите са сигурен сигнал, че е време за смяната им с нови. Имайте предвид датата на производство, а ако купувате нови гуми, не трябва да рискувате с модели, чиято дата на производство не е обозначена.

Може да проверите възрастта на вашите гуми, като обърнете внимание на DOT символа на страничната им част. Той е съставен от цифри и текст. Датата на производство е удостоверена с последните 4 цифри, от които крайните две показват годината, а другите две преди тях – седмицата на производство в тази година. Ако гумите са произведени преди 2000 г., цифрите са 3.

Какво да съобразите при смяната на износените гуми с нови?

Изборът на вида мотоциклетни гуми зависи от много фактори, сред които вид и тегло на мотора, пътна настилка, стил на каране и др.

Специалистите дават следните няколко важни препоръки при подмяна на гуми за мотор:

  • доверяване на надеждни производители;
  • избор на гуми от еднакъв тип, размери и шарки;
  • едновременна смяна на гумите с нови;
  • търсене на специализирана сервизна помощ за смяната.

Понеже профилите на предните и задните гуми са различни, не е препоръчително монтирането на гумата на колело, за което тя не е предназначена. Съвременните гуми имат обозначена посока, важна при смяна и най-често отбелязана със стрелка.

При редовна и правилна поддръжка на гумите ще може да разчитате на удобство при управление на мотора и безопасно каране.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment