Природни средства за лечение на хемороиди

Лечение на хемороиди с Хемолек

Какво представлява болестта „хемороиди“?

Хемороидите, още наричани хемороидни купчинки, са естествено срещащи се кръвоносни съдове в ануса и ректума, които се превръщат във възпалени подутини когато навлязат в патологичното си състояние. Според различни данни повече от ¾ от населението в САЩ и Западна Европа страдат от хемороиди поне 1 път в живота си, а най-рисковата възраст е между 45 и 65 години.

Как да разберем кога имаме хемороиди? Какви са симптомите?

Вътрешните хемороиди са купчинки, които се намират във вътрешността на аналната кухина, и обикновено причиняват безболезнено кървене при изхождане. Кръвта може да е знак за сериозен здравословен проблем – не само хемороиди – и затова веднага при появата му трябва да се потърси медицинска помощ.

Други симптоми на хемороидите са усещането за „пълнота“, която пациентите описват като постоянна нужда за изхождане. Напъването в тоалетната обикновено влошава симптомите и причинява много силен дискомфорт, като всички лекари препоръчват то да се избягва.

Възможно е да се появи и остра болка, сърбеж и силно раздразнение около ануса. Това често се случва когато хемороидите пролабират и могат да се видят изпаднали извън ануса. Също така това може да се появи когато се формира съсирек от кръв, когато хемороидите се подуят или се оплетат. Възможно е болката да стане постоянна и да се усеща подуване на ануса.

Външните хемороиди се намират извън ануса и често се усещат като пълни с кръв подкожни израстъци. Въпреки, че те могат също да причиняват сърбеж и болки, обикновено те не създават повечето от гореспоменатите симптоми.

Хемороидите често се бъркат с анални фисури

Много често когато хората видят петна от кръв по тоалетната хартия и усетят болка при изхождане, веднага заключават, че имат хемороиди. Съществуват редица други заболявания, които могат да причиняват тези симптоми и едно от тях са аналните фисури. Те често се появяват при запек. Ако изпражненията са много сухи и твърди, аналният сфинктер бива принуден да се разшири повече от нормалното, което води до разкъсване – анална фисура. При фисурите много често по тоалетната хартия има петна от ярка кръв. Те могат да причинят много рязка и остра болка, парене, особено по време на изхождане (докато почти винаги хемороидите причиняват кървене, но без болки).

Кои са естествените методи за лечение на хемороиди?

Диетични фибри

Фибрите имат много продължителен здравословен ефект при пациенти с хемороиди и кървене. Приемът на фибри чрез храната омекотява изпражненията, което намалява необходимостта от напъване. При различните медицински изследвания на пациенти е установено, че богатата на фибри диета облекчава симптомите на сърбеж, дискомфорт и болката.

Има много начини за набавяне на необходимите фибри – хранене с пълнозърнести храни, много зеленчуци. Псилиумът е прахообразна хранителна добавка, която доставя на тялото голяма доза фибри и е сравнително евтина и лесна за намиране по дрогериите и аптеките.

Биофлавоноиди

Биофлавоноидите са вид растителни съединения, които стабилизират и укрепват кръвоносните съдове и намаляват възпалението в тях. Приемът им намалява дискомфорта и болката и спира кървенето на хемороидите. Тъй като те имат много слаби странични ефекти и се появяват много рядко, биофлавоноидите са подходящ естествен метод за лечение на хемороиди, причинени от бременност.

Основните флавоноиди, съдържащи се в цитрусовите плодове са диосмин, херперидин и оксерутин.

Лечение с традиционна медицина и билки

Почти всички народи имат изградена система за народно лечение на болести. Лечебните рецепти и знанията за растенията и свойствата им се предават от поколение на поколение от много дълго време. Тъй като флората в различните части на света е различна е много трудно да се изброят конкретни билки и растителни видове, които имат лечебно действие при хемороиди. Можем обаче да споменем, че всички използвани билки в традиционните медицини са насочени към постигане на няколко основни терапевтични ефекта: укрепване на клетъчните структури в кръвоносните съдове, потискане на възпалителните процеси, обезболяване на засегнатите места и подобряване на циркулацията на кръв, за да няма застой и увеличено кръвно налягане в областта на ректума.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment