Природен парк Порт Кембъл – на самия ръб на Австралия

В случай, че сте почитатели на австралийските забележителности, няма как да не сте чували за Природен парк Порт Кембъл в югоизточна Австралия. Годишно паркът привлича хиляди туристи, които обикновено пристигат тук с коли или с автобуси по историческата магистрала Големият океански път, която е една от най-забележителните магистрали в света. Тя е дълга близо триста километра и е паметник на несломимия дух на австралийските войници загубили живота си по време на Първата световна война. Изградена е от техни бойни другари с цената на огромни усилия и тежък ръчен труд в условията на суров южноокеански климат.

Порт Кембъл

Брегът на корабокрушенеца

Големият океански път неизменно води до Брега на корабокрушенеца, в близост до който са намерили гибелта си екипажите и пътниците на повече от осемдесет плавателни съда! Ревящият океан изхвърлящ водни пръски към наблюдателите на сушата, предупреждава за своята титанична и разрушителна мощ. Твърде горди, за да се вслушат в неговите предупреждения, насред разлюлените океански вълни, се издигат назъбените варовикови колоси, известни като Дванадесетте апостоли. Ежесекундно те понасят капризите на водата и напора на опашатите плющящи ветрове, като скалите им постепено се рушат, а дребните драскотини във варовиковата им плът малко по малко се разтварят в огромни рани подобни на арки. Тук ловуват различни земноводни, като например някои перконоги – морски котки и тюлени, които туристите отвреме на време могат да забележат да се излежават върху камъните или на брега. Най-често могат да бъдат забелязани в размножителният им период или когато си сменят козината.

Въпреки, че се наричат Дванадесетте апостоли, броят на скалите днес всъщност е осем. Останалите колоси не са устояли на времето, като последният път когато един от тях рухнал, е било едва преди десетина години. Някои от скалите от известната скална група са съизмерими по височина с петнадесет етажен блок. Един от най-удобните начини за разглеждане на Дванадесетте апостоли, които туристите предпочитат е с полети с хеликоптер.

Освен с естествената красота на скалите, които впечатляват със своите форми и цветови нюанси, районът на Брега на корабокрушенеца привлича туристите и с възможностите си за гмуркане и разглеждане на останките на потъналите там кораби.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment