Природата на Троян

Омръзнало ли ви е от шума, прахта и динамиката на големия град. Има едно решение и както се казва да съчетаем приятното с полезното в една няколко дневна екскурзия. Този път дестинацията е град Троян, а за почитателите на различните видове туризъм множество обекти, забележителности, маршрути и увеселения ще съпровождат дните.

Местността, в която е разположен град Троян е надарена с неоценимо природно богатство. Не случайно в околността на неголемия град са създадени три от най-популярните в страната резервати – Козя стена, Стенето и резерват Северен Джендем. За любителите на пешеходен туризъм тук пътечките нямат край, а планинската обстановка предразполага към множество обиколки, маршрути и запомнящи се забележителности. Туристите могат да се полюбуват на върхове Купена, Амбарица, Ушите, Козя стена, а вечерите да останат да пренощуват в близост в някоя вила или хижа, предлагаща комфортни и удобни условия.

Въздуха в град Троян и околността е богат на кислород, благодарение на горите от дъб, бук, ясен и габър. За тези, които си падат природозащитници, в резерват Козя стена могат да се възхитят на един изключителен вид на еделвайс, който никъде другаде не би могъл да се зърне.

В света на животинското царство в местността може да видите много видове глигани, елен, сърна, заек и лисица. За почитателите и запалянковците на риболова в реките не е трудно да се улови бяла риба, шаран, уклей или тостолоп. Много вили в Троян и най – вече в селата наоколо предлагат екстри свързани с присъствие на лов.

Тук се намира и река Черни Осъм, която протича през дълга и тясна долина, а в местността „Смесите“ се събира в приток Крайовица. След това в нея се вливат няколко малки притока и продължават на север към село Орешак. Прелива към река Бели Осъм и по нататък е известна като река Осъм.

Не по-малък интерес будят скалните феномени в района на Троян. Тук са разположени Крали Марковата дупка, Хайдушкото игрило, Венците. В резерват Стенето могат да се обходят от търсачите на силни усещания, труднодостъпната пещера Птича дупка. Тя се смята за перла сред останалите, защото има изключителна обаятелност. Дължината на пещерата достига 652 м. и е с дълбочина 108 м. Тя е обитавана от жълтоклюни гарги. Формите на пещерата са многообразни, има редица, езера, варовикови драперии, вкаменели водопади и всичко това е обагрено в топли нюанси.

Друга не по-малко красива пещера в Троняската местност е Крали Мраковата дупка, тя представлява уникален скален мост, част от стените й са разтворени във водата, което довело до преобразуването й в скален мост.

Тук е и мястото да споменем за пещера Куманица, находяща се до река Куманица. Наред с това те оформят красотата на водопада Големия Казан. От него излизат и подземните води. Галериите на тази пещера достига дължини от 3333 м., а това я прави най-дългата пещера в страната. Денивелацията й се равнява на 387 м. и това са размери за най-дълбоките й части.

Райчовата дупка е на две нива със зали и множество причудливи форми.

Има още десетки неща, които може да се видят в Троянския край, но времето никога не е достатъчно. За всеки желаещ може на място да резервира стаи в хотел, вила или къща за гости и да прекара един страхотен уикенд сред природата на Троян.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment