Прекъсвач за електрическата верига на електромоторите

Електромоторите преобразуват електрическата енергия, която достига до тях, в механична енергия. Количеството на работата, която са в състояние да извършат двигателите, се измерва в конски сили. Важно е да се отбележи, че моторът консумира повече енергия, отколкото получава, защото при преобразуването една част от нея става топлинна енергия и вибрации.
По време на стартиране двигателят изразходва значително повече енергия, отколкото при постоянната си работа. Този ефект се засилва, особено ако стартирането започва при условия на натоварване. Поради тези причини прекъсвачът, който трябва да бъде избран, може да бъде с по-голям капацитет, отколкото самите електромотори изискват.

Установяване на параметрите
Определете колко конски сили са електромоторите, на които се готвите да поставите прекъсвач. Това може да стане както от стикера, на който са посочени параметрите на двигателя, така и от документите, с които сте го купили. От изключителна важност е да се установят именно тези параметри и те да бъдат точни.

Началото на изчисленията
След като вече сте наясно каква е стойността за консумираната енергия при първо натоварване, я умножете по 2,5. Според правилата, както и според държавната стандартизация, прекъсвачът може да бъде до 250 процента от пълното натоварване на електромоторите, за които е предназначен. Има толкова висока горна граница, защото трябва да се прецени както на база на нормалната работа, така и въз основа на голямото натоварване, на което могат да бъдат подложени електромоторите.
Изберете следващия прекъсвач, който има по-ниски стойности. Да речем, че токът при пълно натоварване на двигателите е 21 ампера. Максималният размер на прекъсвача, може да се изчисли по следния начин: 21 х 2,5 = 52.5 ампера.
Следващият по-нисък размер на прекъсвача е 50 ампера. Инсталирайте 50 амперов прекъсвач за тези електромотори.

Допълнителни съвети и предупреждения
Въпреки че прекъсвачът може да бъде и по-малък от 50 ампера, това е оптималният вариант, който важи за посочените параметри. Някои специалисти твърдят, че устройството за защита трябва да бъде 125% над максималното натоварване на моторите. Апаратът за защита от претоварване ще позволи много висок ток да преминава през двигателя за кратък период от време. Както вече казахме, по време на стартиране електромоторите използват голям заряд от енергия. Възможно е по време на стартирането устройството за защита от претоварване да изключи двигателя. Това прави тези изчисления неефективни.
Освен това 125%-овият толеранс за устройството за защита от претоварване няма да може да осигури работата на електромотора. В случай, че решите да инсталирате точно такъв прекъсвач, ще трябва да подсигурите и контролер, който ще ви позволява да включвате и изключвате мотора си от разстояние.
За да използвате устройство за защита от претоварване, трябва да се снабдите и с правилните проводници за целта. Те трябва да са в състояние да провеждат електричество с висок ампераж. За тях могат да се направят подобни изчисления.
Можете да се посъветвате със специалисти, за да решите кое е правилното устройство за вашите електромотори. Те ще ви дадат най-добрия съвет за конкретната ситуация, за която искате да използвате двигателя, както и устройството за защита от претоварване. Освен това те могат да ви помогнат и при инсталирането на устройството.
Тези устройства имат наистина много предимства и се използват в разнообразни машини от ежедневието (както можем да видим в сайта на Викиват електромотори).

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment