Преглед на регистриралите .wiki домейн имена

Новите домейн имена продължават да се развиват. На 27 май .wiki домейните станаха достъпни за регистрация. От обявяването на домейните до края на първия ден бяха регистрирани 3166 от тях. Това са много добри резултати за първия ден от регистрациите. Доста хора проявяват интерес към домейните със суфикс .wiki, защото предпочитат да го имат в портфолиото си.

 

Особеностите на домейн името

Домейн името .Wiki е уникално сред останалите нови предложения от първо ниво на пазара. Има две причини за това. Първо, това е генерично домейн име, което означава, че почти всеки вариант работи, като име от второ ниво с домейна .wiki. Все пак трябва да се отбележи, че е специфичен за начина, по който домейните ще се използват. Те могат да бъдат потребни за информационни сайтове. Второ, това не е домейн, който трябва непременно да притежаваш, защото може да наруши авторитета на компанията, като .sucks или .exposed. Компаниите обаче се притесняват какво се пише за тях в wiki страниците и искат да го контролират.

 

От този домейн вероятно ще се заинтересуват хората, които притежават повече гео домейн имена, които завършват на wiki.com. В случай, че суфиксите започнат да става популярни, не е зле да има и контрол над .wiki домейн имената.

 

Как се справя .wiki?

Традиционно за повечето нови домейн имена от първо ниво в началото има един голям инвеститор, който купува голяма част от тях. Компанията Innovation HQ е регистрирала около 497 домейн имена. След това доста потребители започват да го правят като регистрират около 25-35 домейн имена. Последвани са от голяма част от регистраторите с десет и по-малко регистрации. Това е много добра новина, защото показва широк интерес към домейн името от първо ниво.

 

Отново, както повечето нови домейн имена от първо ниво, които бяха пуснати за регистрация напоследък, винаги има един потребител, който не е запознат с правата на търговските марки. Или просто не се интересува за тях. Компанията, наречена Hyper Media Group, регистрира домейн имената realtor.wiki, hyundai.wiki, toyota.wiki и pinterest.wiki. Това действие вероятно ще се изтълкува като киберизнудване.

 

По-лесната употреба

Въпреки че това беше наистина много добър първи ден, истинската стойност на домейн имената със суфикс .wiki идва от начина им на употреба. Потребителите би трябвало много по-лесно да започнат да използват сайтовете с wiki софтуера. Освен това, положението ще се улесни допълнително, ако Wikimedia Foundation успее да постигне желанието си да използва домейн имена от две букви и да ги насочва към Wikipedia.

Потребителският опит показва, че трябва да има домейн имена, които кореспондирт със суфикса .wiki. Вероятно най-привлекателните домейн имена са били резервирани на предварителния етап. Все пак това може да се окаже и доста добра новина, защото потенциалните желаещи за регистрация на домейн имената с .wiki ще поискат да закупят и версиите .com. Изграждането на страхотен сайт на платформата на wiki е доста лесна работа.

 

В заключение

Домейн имената със суфикс .wiki определено ще бъдат интересни за наблюдение. Само за един ден на пазара те показаха толкова много. Именно това е причината, поради която ще трябва да се следят наистина много внимателно.

 

 

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment