Предимствата и недостатъците на LED осветителните тела

За повечето хора най-силният фактор, който действа против LED осветителните тела, е цената. Няма съмнение, че разходите за тях са много по-големи в сравнение с тези за всяко друго осветително тяло. Все пак това не е правилният подход, когато става дума за LED осветителните тела. За тях трябва да се мисли като за дългосрочна инвестиция. Те имат продължителност на живота от 50 000 до 100 000 часа. Някои производители дават и доживотна гаранция на продуктите си. Това е несравнимо с 750 часа работа, които осигуряват крушките с нажежаема жичка, Не може да се сравни дори и с показателите на флуоресцентните лампи.

 

Все пак има три важни фактора, които потребителите трябва да обмислят, преди закупуването на LED осветителни тела. Това са цената, ниското напрежение, при което работят, както и спестяването на електрическа енергия.

 

  1. Разликите в цената рефлектират и във факта, че използването на LED осветителни тела в дома е все още новаторски подход. По-широкото им разпространение в потребителската мрежа ще поведе цената надолу.
  2. Второто заключение е следствие на първото. Цените на LED осветителните тела падат двойно с всяко десетилетие, в което се намират на пазара. Това е хипотеза, която се доказва от Закона на Хейтс, който е подобен на този за падането на цените на компютърните чипове. Намират се ефективни, но по-евтини материали, от които да се изработват диодите.
  3. Третият фактор, който влияе на потреблението на LED осветителните тела, е най-интригуващ. По отношение на домашното осветление, цената на крушките никога не е съвсем релевантна. Въпреки че обикновените крушки са много евтини, те се повреждат много често. LED осветлението е скъпо, но не създава проблеми в голям период от време. LED осветителните тела са много по-икономично решение, когато става дума за осветяване на домове и офиси.

 

Други причини

Причините за това са изключително прости. При плащането на сметките не цената на осветителното тяло има значение, а стойността на електрическата енергия. Това е факторът, който оскъпява традиционните крушки, а намалява цената на LED осветителните тела в перспектива. Освен това, след като LED осветителните тела имат продължителност на живота, която се измерва в десетилетия, потребителите трябва да платят висока цена само при закупуването. А не всеки месец при плащането на сметката за електроенергия. Изчисленията показват, че LED осветителните тела се изплащат за 4-5 сметки за тока. Голямо предимство, на което могат да разчитат притежателите на LED осветителните тела, е качеството на светлината. Те произвеждат изкуствена светлина, която е най-близо до тази от естествените източници.

Разбира се, едно от най-силните предимства на LED  осветителните тела над флуоресцентните е, че не съдържат никакви опасни вещества. Във флуоресцентните лампи има наличие на малко количество живак – около 5 милиграма. Технологията и дизайна на LED осветителните тела им позволяват да произвеждат светлина, благодарения на движението в електронните слоеве в малък полупроводник.

 

Заключение

В заключение трябва да се отбележи, че LED осветителните тела имат два недостатъка. На първо място, те са по-скъпи от останалите предложения на пазара. От друга страна, част от потребители не могат да се нагодят към силната светлина, която произвеждат диодите. Хубавото е, че и двата проблема са подложени на сериозен анализ, който ще доведе до разрешаването им. Цените на LED осветителните тела ще продължат да падат, а светлината им ще става все по-близка до естествената.

Голямо разнообразие от LED осветителни тела можете да намерите не само по магазините, но и в интернет на сайтове за онлайн пазаруване като vikiwat.com.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment