Предимства и Недостатъци на Нискомасленото Мляко

cookies-1372607_1920

Любима тема на дамите, от десетилетия насам, е именно темата за прясното мляко. Дали е полезно? Ако да, кой точно вид мляко трябва да консумират? Тези въпроси често водят до разгорещени дебати и спорове. Тук няма да се занимаваме с въпроса дали е полезно или вредно млякото, понеже това е загубена битка. Има много теории, защитаващи и двете тези, оборващи се една друга и препокриващи се. Ние ще разгледаме един от най-често задаваните въпроси от любителите на млякото, които подкрепят тезата, че то е полезно, но са пред дилемата, кое точно мляко е по-полезно или по-точно: Високомаслено или нискомаслено мляко е по-добрият вариант?

Трябва да отбележим, че и нискомасленото, и високомасленото мляко са полезни, ако млякото или млечният продукт е с високо качество. Друг основен фактор е човекът, който го консумира – здравословното му състояние, възраст и индивидуални нужди на организма.

 

cereal-1262202_1920

Какво е Нискомаслено Мляко?

Обезмаслено или нискомаслено мляко представлява  обикновено прясно мляко, на което се премахва частично или изцяло мазнината и в резултат млякото става по-воднисто (разредено) с леко синкав оттенък. Нискомасленото мляко не  е толкова хранително, колкото пълномасленото.

 

milk-1174048_1920

Витамин А

Витамин А играе изключително важна роля в човешкия организъм. Него може да си набавим единствено чрез пълномасленото мляко, тъй като при обезмасленото, витамин А изчезва.  Ако, поради здравословни причини, не можем да приемаме високомаслено мляко, трябва да си набавим този витамин от други храни като: чушки, моркови, магданоз, броколи, домати, праскови, пъпеши, тикви, манго, патешки, пуешки, гъши, телешки черен дроб и други.

Витамин А подпомага зрението, растежа и развитието на скелета и зъбите при човека. Липсата му влошава зрението и води до така наречената кокоша слепота. В много от случаите, недостигът на витамин А е причинител на кожни проблеми. При децата има опасност от забавяне на растежа, ако не си набавят достатъчно от този витамин.
Нуждата от витамин А в чист вид при възрастни хора е около 1.5 мг., при бременни – 2мг. и при кърмачки – 2.5 мг. От тази статистика става ясно, че нискомаслено или обезмаслено мляко не се препоръчва при бременни, кърмачки и подрастващи деца (до 5 годишна възраст).

 

glass-924058_1920

Ползи от Нискомасленото Мляко

Плюсът на нискомаслените и обезмаслени млека е, че се водят диетични, понеже имат ниско съдържание или липса на мазнини. Те не се използват само за диети целящи редуциране на телесна маса, но и диети предназначени за лечение на редица тежки заболявания.

Заболявания, при които лекарите препоръчват прием на диетично нискомаслено и обезмаслено  мляко са:  атеросклероза, заболявания на задстомашната жлеза, жлъчно-чернодробни заболявания, язва, хронични гастрити с понижена киселинност, затлъстяване, хронични ентероколити с мастна диспепсия и други.
Нискомасленото и обезмаслено мляко се използва при различни отточни състояния, поради диуретичното си действие. Също така се използва профилактично като леко слабително средство от хора с хроничен запек.

Изводът е, че трябва да познаваме собственото си тяло и да го следим редовно, за да знаем от какви храни и витамини се нуждае то. Както видяхме, нискомасленото или обезмасленото мляко може да бъде както полезно за едни, така и вредно за други хора.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment