Пожарустойчивите врати – сигурност и защита от огъня

Огънят е стихия, която човек може да овладее много трудно, тъй като, когато веднъж избухне пожар, той много бързо се разраства и така все по-трудно може да бъде спрян. Точно поради тази причина са създадени и пожароустойчивите врати – те играят ключова роля за сигурността и защитата, като могат да се окажат и животоспасяващи. В никой случай не бива да се подценява и пренебрегва опасността от пожар и необходимостта от такъв тип врати, които могат да предовратят евентуални немислими загуби.

Освен това пожароустойчивата врата не позволява на огъня да се разраства и така освен, че предпазва живота и даденото помещение, тя ограничава разсрастването на пожара, което спомага за неговото по-лесно овладяване. Именно поради тази си функционалност тези врати могат да се окажат и спасителен изход за много хора, без те да пострадат. Поради всички тези причини би било крайно неразумно човек да не се замисли и да отхвърли с лека ръка възможността да подсигури допълнително дома си.

Пожароустойчивите врати са подходящи както за жилища, така се предлагат и за промишлени предприятия и сгради. Изработват се еднокрили и двукрили врати. Класът на устойчивост на този тип врати също се определя времето, за което могат да бъдат устойчиви на огън, като числото варира от 60 минути до три- шест часа. Тези именно фактори са водещи и при определяне на цената.

Материали

Материалите, от който се изработват тези врати са най-различни и те играят важна роля за задържането на огъня – това са стомана, гипс, горещо поцинкована ламарина и други видове огнеупорни материали. За разлика от стандартните врати, пожароустойчивите врати не са така лесни и достъпни за производство от всеки тип фирма и предприятие, овен това има купища изисквания , стандарт за качество, сертификати и тестове, на които те трябва да отговарят.

Вградени прозорци

Пожароустйчивите врати понякога са изработени и с вградени прозорци. Прозорците, обаче, също трябва да отговарят на стандарти и изисквания. Още по време на тяхното производство те се вграждат, за да са здрави, стъклото минава тестове, защото то трябва да е нечупливо и да издържи, когато е изложено реално на пожар.

Проучете производителите

Пожароустойчивите врати имат главната функция да контролират температурата и нейното покачване в случай на пожар, така че да издържи на много високите и рязко покачващите се темпратури. Тъй като ви споменах, че всеки произвдител трябва да разполага с редица документи и сертификати, за да има правото да прави такива врати, предварително трябва да проучите кои са тези легализирани производители на врати. Освен това производителят трябва да се погрижи да ви достави и монтира вратата. Производителите на противопожарните врати, от които закупувате, трябва да покриват изискванията за пожарна безопасност независимо дали говорим за частен дом или обект на фирма.

Различните видове пожароустойчиви врати гарантират сигурна защита на помещенията. Те играят ролята на преграда между огъня, дима и вас. Макар, че наистина е трудно и дори неприятно понякога човек да се замисля над тези неща, е важно да се прояви отговорност и да не пестите средства, що се отнася до вашия живот и този на близките ви. Една добре изработена такъв тип врата винаги ще спре разрастването на пожара и преминаването на дим, така че да няма особени щети в помещенията и разбира се ще осигури качествена защита на хората от горящите пламъци.

Ако желаете да научите повече за пожароустойчивите врати, моля посетете сайта на една от водещите компании в България – Аркома.

 

 

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment