Постоянство и здравна дисциплина предпазват от рак на стомаха

От дълго време той страдаше от гастрит на стомаха. Трябваше по указание на лекарите да спазва обичайната диета. Много харесваше лука и чесъна, които бяха полезни за здравето. Но за болни от гастрит и язва тези зеленчуци не бяха препоръчителни. С годините обаче, оплакванията се засилиха и той започва да чувства понякога гадене, както и киселини, които се засилваха нощем. Направи си нови изследвания в клиниката по гастроентерология към районната болница.

Там се подложи на фиброгастроскопия. И преди си бе правил такива изследвания и диагнозата бе добра. Трябваше да взима два пъти в годината антиацидни лекарства и НP блокери като хелицид, лансопрол и пробитол.  Те обаче блокираха киселините само за времето на приемането им. Това което породи безпокойство в него бе, че напоследък паренето в стомаха премина към хранопровода.

Той знаеше, че лигавицата на хранопровода е по-чувствителна и нежна и затова не е добре да се подлага на въздействието на стомашния сок. Започна да го гложди съмнение и притеснение да не е развил рак на стомаха. Знаеше, че раковите заболявания не винаги се улавят в начален стадий и човек трябва да си прави редовни прегледи срещу заболяване от рак на стомаха. Преди да започне изследването помоли лекаря не само да огледа степента на възпаление на лигавицата на хранопровода и стомаха, но и да вземе проба за хистологично изследване. Искаше да изключи опасността, че може да е болен от рак на стомаха.

Лекарят постави гъвкава тръба в хранопровода. На края на тръбата имаше специална камера. По този начин гастроентерологът оглеждаше детайлно стомаха и хранопровода отвътре. Изследването този път продължи по-дълго от обичайното време. Пациентът знаеше, че е неприятно, но такова изследване може да се окаже животоспасяващо. Лекарят взе със специален инструмент и проба от лигавицата за хеликобактер. Тази бактерия бе виновна за болестите на стомаха. След приключване на изследването първото нещо, което той попита бе дали има опасност от рак на стомаха. Лекарят го успокои и каза, че няма данни да е развит гастритен карцином в лигавицата на стомаха. Хранопроводът бе зачервен, но нямаше нещо сериозно. Той изчака известно време за да се види от пробата дали има хеликобактер.

След  два часа отиде отново в кабинета. Пробата бе отрицателна. Казаха му да изчака до другата седмица с хистологичното изследване. Лекарят назначи нов курс на лечение, който трябваше да продължи два месеца. Пациентът се успокои, че няма рак на стомаха или рак на хранопровода, но искаше да бъде сигурен на 100 процента. През следващите няколко дни му беше напрегнато.  За щастие резултатът от хистологичното изследване бе отрицателен. Сега бе сигурен, че не е болен от рак на стомаха. Трябваше да бъде по-сериозен с предписаното лечение – http://www.mikoterapia.bg

Екипът на Blogomania има удоволствието да Ви представи и един изцяло нов проект на тема Здраве и красота, а именно: www.ZdraveiKrasota.net

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment