Посещение на турска баня. Традиционна турска баня в Истанбул

IMGP5824Истанбул е известен със своите турски бани – познати също като Хамами. Ето какво се случва в традиционната Турска баня или Хамам.

При влизането в Турската баня ще се озовете в съблекалнията, в която има чисти кабини, където да се преоблечете. Вашият придружител ще ви даде памучна кърпа, или пещимал, и чифт чехли, заедно с ключа за вашата кабина.

След като сте се съблекли и сте увили кърпата, пещимала, около себе си, сте готови да започвате.

Придружителят ви ще ви пита дали имате нужда от сапун, кърпа или шампоан. Не забравяйте да си вземете тези атрибути. Някои хамами ги предлагат, но те са скъпи и с ниско качество.

Придружителят ви може да не говори много Български или Английски, така че общуването за това какво желаете – бяна и масаж или само баня – може да бъде предизвикателство. Ще ви бъде дадена възможност да изберете дали да се изкъпете сам или да получите ексфолиация, или масаж, от теляк (човекът, извършващ ритуала Турска баня).

Турска баня – стъпка по стъпка

Ще ви отведат в топло, влажно помещение с каменна платформа (goebektas) в центъра, заобиколена от ниши за къпане в цветни кварцови плочки. Плочките премахват статичното електричество от въздуха и помагат да отпуснете духа и тялото си. Светлината, проникваща през стъкло на тавана, е мека и спокойна. Можете да легнете или седнете на платформата, която е нагрята, за да се изпотите. Телякът ще ви ексфолира с мека ръкавица за отстраняване на мъртвата кожа, за да се почувствате по- чисти от всякога. Следващият етап на процедурата Турска баня е сапунът. Придружителят използва дантелен плат, като торбичка, и духа през него, за да създаде мехурчета, така че да си покрит от горе до долу с бели пенливи мехурчета.

След това ви поливат с топла вода и придружителят излиза. Причината за това е да ви позволи да измиете сами интимните си зони. За следващата стъпка, масаж, се връщате на каменната платформа. Масажът може да е малко по- силен от традиционния. След масажа ви дават кърпи и ви отвеждат в по-хладно помещение, за да се охладите и пиете чай.

След като си починете е време да се върнете в съблекалнията и да се облечете. Въпреки, че турската баня обикновено отнема час и половина, можете да останете в хамама колкото желаете.

Не всеки е подготвен да опита Турската баня и борбата с общуването с персонала. В някои туристически хамами, чистотата също може да е проблем. За щастие няколко петзвездни хотели в Истанбул имат хамами и предлагат релаксираща, луксозна и комфортна турска баня.

Ако все пак нямате възможност да посетите турска баня в Истанбул, можете да опитате в някой Спа център в България, например Спа и Релакс център Блясък.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment