Поправка на вентилаторите в компютър

За съжаление, частите на компютрите не са вечни. Основната причина за повечето от повредите, които възникват е липсата на охлаждане. Вентилаторите, които се поставят в кутията на компютрите, имат за цел да охлаждат цялата система. В случай, че възникнат проблеми с вентилаторите, то неминуемо се отразява на цялата система. Това извежда нуждата от поддръжка и поправка на вентилаторите, което ще удължи живота им и ще им помогне да функционират много по-ефективно.

Издайнически признаци

Преди да се втурнете да разглобявате компютъра, за да откриете вентилаторите, можете да проведете няколко теста. Повредените вентилатори могат да се познаят по странните звуци. Все пак, това не е лесна задача, защото в компютърните системи има много компоненти, които не са съвсем безшумни. Трябва да сте в състояние да познаете звука на вентилаторите и отклоненията от нормите.

В случай, че чувате тракане или странно бръмчете от посоката, в която са разположени вентилаторите, то с тях несъмнено има проблем. Все пак, може и да не се наложи да сменяте вентилаторите, а просто да ги поправите.

Това не е толкова сложна операция, колкото може да ви се стори на пръв поглед. Трябва да си осигурите някои инструменти, които ще ви помогнат за осъществяването на задачата. Като за начало, трябва да се снабдите с отвертки. След това можете да помислите за някакъв препарат, който да ви помогне да смажете частите на вентилаторите.

Поправка на повредените елементи

С помощта на отвертките, които подготвихте предварително, отстранете страничния капак от кутията на компютъра. Така ще си осигурите директен достъп до компонентите, които се намират в машината. След като намерите вентилаторите, разгледайте ги добре. Възможно е след годините работа да са се замърсили, което да създава проблемите с шума и забавената работа. Можете да почистите перките с памучен тампон, който е навлажнен.

Вентилаторите в компютъра, могат да заработят по-добре, ако са смазани правилно. В този случай трябва да използвате машинно масло. Това може да се намали шума при работата и да ви спести смяната на елемента.

Освен това, можете и да направите пълно почистване на частите на вентилаторите. В такава ситуация трябва да демонтирате вентилатора от повърхността, на която е закрепен. Разглобете ги, докато получите достъп до втулките и лагерите. Това са малки метални топчета, които позволяват гладкото движение на уреда. Почистете старата смазка, която се намира на лагерите и след това поставете ново машинно масло, като ги върнете по местата им. Това ще помогне на вентилаторите да започнат да се въртят с нормалната за тях скорост. Поставете ги на местата им в компютъра и ги закрепете здраво. Разхлабените винтове често могат да бъдат част от проблема.

Крайни мерки

В случай, че нито един от тези трикове не проработи, то ще се наложи да смените тези елементи от компютърната си система. Добрата новина е, че вентилаторите са на ниска цена и се отличават с висока продължителност на живота – http://vikiwat.com/ventilator-za-banya-220vac-dospel-styl-ii-f120.html.

Можете да ги поръчате онлайн в случай, че сте на ясно с всички параметри, с които трябва да се съобразите. Проучването на възможностите в интернет ще ви даде възможност да сравните цените на различните производители и доставчици.

Освен това, винаги можете да изберете и старомодния начин за закупуването им.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment