Помпи за вода

Днес – в началото на 21-ви век помпите за вода са като едни произведения на изкуството. Не само че тяхното устройство е подобрено, но инженерите са навлезли в детайли като създават различни видове водни помпи според тяхното приложение. Също така водните помпи се разделят и по няколко други фактора като – вид захранване (моторни или електрически) и вид на водата, която изпомпват – мръсна или чиста вода.

 

Моторни помпи

Моторните помпи се разделят на бензинови моторни помпи и дизелови моторни помпи. Разнообразните двигатели, които се използват при изработването на помпата позволяват на клиента да избере за себе си помпа с нужния дебит за успешното постигане на поставените цели. Сред моторните помпи се нареждат също и така наречените трашпомпи тоест помпи за мръсна вода, които са снабдени с филтри и други допълнения за изчистването на едрите частици от водата, която се изпомпва.

Електрически помпи

Електрическите мотори се използват при изработването на много и различни модели водни помпи като в много случаи тяхното използване позволява завършения продукт да бъде гъвкав и доста лек. Едно от най-големите приложения на електрическите помпи е в градината за поливане като този тип помпи са полезни както за любителите градинари, така и за професионалистите. Електрически помпи се използват успешно не само в градината а и в бита на човека. Например хидрофорните помпи (още наричани хидрофори) се използват за довеждане на вода до високи места и за поддържане на налягането в локалната водопроводна мрежа. Хидрофорите са автоматизирани и при изчерпване на наличното количество вода те се включват автоматично и работят до попълване на минималното заложено количество вода според обема на хидрофора.

Водните помпи са помощник на човека в много и различни ситуации и при избора на помпа за вода трябва да имаме ясна представа за последващото използване на машината а също така трябва да сме добре осведомени относно начините на работа с този инструмент. Огледайте добре продукта преди да го закупите. Наличието на много пластмасови детайли ограничава живота на новата Ви помпа. Стареенето на пластмасата я прави много чуплива и крехка, което може да компрометира цялостта й или връзката към водопроводната мрежа. Не се осланяйте на чутото от познати и непознати, а се запознайте добре с техническите характеристики на желаната от вас помпа. Ако не сте сигурни в избора си можете да се обърнете към специалисти в бранша за съвет.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment