Полезни съвети от efrea за пране на дрехи

src=”http://efrea.com/ufs/users/dc8a1d54-a1c2-4959-9253-af21648b1f21/2016/polezni-saveti-prane-drehi-efrea/polezni-saveti-prane-drehi-efrea.jpg” alt=”” />

Има материи, които изпускат боя, това е много неприятно, защото освен, че избледнява цвета на самата дреха има и голяма опасност други дрехи да се боядисат. В такива случаи трябва да знаете какво да правите и как да предотвратите оцветяването на останалите си дрехи, които попадат в една пералня с дреха изпускаща боя.

Изпускането на боя от някои дрехи се случва, когато производителите на платове използват неефективни или евтини технологии и боядисването на плата е просто некачествено. Има и случаи, когато дрехите в магазина изглеждат от качествени материи, а след първото пране цветовете вече са по-бледи. Ефреа реши да ви даде няколко съвета, за да запазите белите дрехи по-дълго време бели и за да изглеждат цветните дрехи с по-ярки цветове.

Преди прането

1. Ярките цветове са тези, които има опасност да пуснат боя, така че бъдете подготвени винаги, когато решите да изперете за първи път дреха в синьо, зелено, червено или оранжево.

2.  Разделете прането си на две части: светло и тъмно. По този начин ще избегнете оцветяването на светлите дрехи.

3. Триенето на самите дрехи също дава възможност за боядисване, затова и повечето вълнени дрехи пускат боя. Опитайте се във всяко пране да слагате и по-тежки дрехи като дънки например, те ще намалят триенето, разбира се, уверете се, че всички ципове и копчета са закопчани. Друга възможност е да настроите пералнята си на по-щадяща програма.

4.  Можете да тествате и цветоустойчивостта на дрехите си преди да ги изперете. Това става като сложите дрехата за половин час в леген със сапунена вода. Ако водата се оцвети значи дрешката ви се нуждае от по-специални грижи.

5. Ако все пак се случи да ви се боядиса прането веднага го сложете отново в пералнята, но този път без дрешката, която е пуснала боя. Използвайте прах за деликатни тъкани и щадяща цветовете белина.

Когато перете

1.  Може да сте чували, че солта и оцета помагат при изпирането на дрехи, пускащи боя. Е, това е абсолютна грешка. Тези продукти може би помагат при определени петна, но оцетът специално дори може да бъде вреден за някои тъкани.

2.  Перете дрехите си в студена вода. Топлата вода я използвайте за спално бельо, хавлии и за по-замърсено пране, но за всичко останало използвайте студена вода.

3. Един от популярните напоследък методи са цветоулавящите кърпички, които се поставят в пералнята заедно с прането. Те успяват да уловят оцветителите преди да попаднат върху другите дрехи.

4.  Ако дрехите ви продължават да изпускат боя след 2-3 пранета, ще се наложи да ги перете на ръка или да ги давате на химическо чистене. И двата варианта ще предпазят дрехите ви.

Виж всички съвети в блога на efrea.com

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment