Подвижна или стационарна дръжката на вратата?

дръжкаДръжките за врати могат да бъдат разделени на два типа: подвижни и стационарни. Разликите са в техните функционални характеристики.

Фиксирана (стационарната) дръжка за вратата – обикновено е приспособление, което се монтира на крилото на вратата и няма движещи се механизми. Тези дръжки позволяват да контролирате само вратата. Най-често срещаният тип  стационарна дръжка е т.нар. пура (топка).

Подвижна дръжка – това е по-сложен продукт, който има за цел да контролира не само вратата, но и ключалката.

Изборът на дръжката, винаги е бил предизвикателство. Днес, наред с големия брой фирми за производство на врати в София, е трудно да се направи избор, не само в полза на определен модел и дизайн на дръжката, но също така да се определи какъв тип дръжка е подходяща за определен тип врата. За да ви се помогне да решите, първо трябва да се знае каква е функцията, която искате да притежава аксесоара на самата врата.

Стационарна дръжка

Както вече бе споменато, неподвижната дръжка няма никакво взаимодействие с ключалката на вратата. За врати, които са предназначени само да разделят границите на площта, този тип е подходящ. Той играе ролята на елемент, който позволява на вратата да се отвори при избутване или да извърши обратната движение, да се затвори.

Също така, неподвижната дръжка може да се използва в комплект с ключалки. Имайте предвид, че за да отворите вратата с помощта на пасивна дръжка, би било възможно само при отключване с ключ. Това изпълнение дава предимство на тези продукти, които са здраво и надеждно монтирани и издържат на натоварвания.

Подвижната дръжка

Ако вратата се заключва с механизъм, тогава се изисква подвижна дръжка. Те се различават по своята функционалност:

Дръжки с резе. Обикновено са в кръгла форма с ротационен тип заключване отвътре. За да затворите или да отвори вратата, трябва да завъртите резето. Тези продукти се използват при интериорните врати. Компаниите предлагат такива дръжки за монтаж в бани и тоалетни. Това дава възможност да се заключи вратата само от едната страна.

Дръжки с натискане. Устройството на този продукт дава възможност за отваряне и затваряне на вратата, чрез натискане на дръжката. Извършването на това действие е от дръжката, която променя позицията си, за да се отвори врата максимално и не изисква допълнително действие за затварянето. Важно е да се знае, че заключването с натиск се извършва въз основа на механизъм с пружина. В този вариант, след като отворите вратата, дръжката се връща в първоначалното си състояние и всичко, което се изисква, за да го затворите, е да бутнете вратата в обратната посока.

При избора на този тип дръжка, трябва да се вземе под внимание начина на нейното монтиране, защото трябва да се използва в комплект с брава. Тази дръжка има някои сложности при монтаж, тъй като изисква прецизно изчисляване на разстоянието между оста на дръжката и оста на заключване.

Ако сте решили каква ще е дръжката на врата ви, можете да изберете най-подходящия модел измежду широка гама в каталозите на множеството компании на пазара.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment