Подмяна на счупено стъкло при интериорните врати

100000000000010A0000018BDDE15CCAC0144CDAНие всички знаем, че вратите са плътни или със стъкло. Благодарение на стъклената врата, стаята изглежда по-широка и по-светла. Вратите с цветни витражи, релефни стъкла и огледала, са много по-красиви от изчистените, без стъкло. Вратите със стъкло носят радост в апартамента, позволяват преминаването на слънчева светлина в стаята, а при някои можем да се оглеждаме в огледала. Създават битово удобство: забравили сте дали сте изгасили лампата в стаята, може да видите през стъклото, дали преминава светлина. Няма да бъдете притеснени в банята, защото ще се вижда светлината и ще бъде ясно, че има някой в банята. А ако вратата на кухнята е със стъкло – това е една общоприета традиция. Всичко щеше да е добре, само че вратите със стъкло имат малък проблем: стъклото на вратата може да се счупи или пропука.


Подмяна на счупено стъкло в интериора вратата

Вратата със счупено стъкло веднага губи своята привлекателност и причинява дискомфорт, особено в банята. С това трябва да се справим някак, защото никой не обича да вижда подобни интериорни врати. Причините за счупването може да са различни: от течение, от игра на детето, съпругът ви се прибра от работа в лошо настроение, производителя е направил вратата с дефект или лепилото не държи. Да, може да има няколко причини, но същността е една и съща – имате нужда от замяна с ново стъкло. И това трябва да стане възможно най-скоро.

Разбира се, има случаи, когато замяната на счупено стъкло на вратата може да се направи собственоръчно. Често обаче е налице ситуация, когато трябва да се обърнете към специалист. Нека да разгледаме тези случаи.

Стъклени врати са с различна форма, размер (широчина, височина и дебелина) и могат да се различават по цвят. Така че, на първо място трябва да се разбере, къде е изработена вратата и как е закрепено стъклото в нея. Този анализ е необходим, ако решите да отстраните проблема без съветник. Да кажем, че счупеното (напукано) стъкло е с дебелина 10 мм. В този случай, ще ви разочароваме, защото това стъкло е “триплекс”. То не се заменя самостоятелно. Първо, стъкло триплекс се монтира само в заводски условия, а от друга страна, разхода му за квадратен метър е една прилична сума. В тази ситуация, без значение колко е жалко, ще е по-целесъобразно, пълна подмяна на крилото на вратата. Ще бъде по-евтино и по-надеждно.

Стъклото в крилото на вратата може да бъде монтирано по различни начини, например, да се поставя отгоре – правоъгълен лист стъкло. Нищо особено и трудно в този случай. Необходимо е да се знае размерът на стъклото, за да поръчате ново с точния размер и внимателно да го поставите от горната част на крилото. Няма спор – не е сложен случай, можете да се опитате да направите всичко със собствените си ръце.

Когато стъклото на вратата е закрепено със стъклодържатели и е с отделни стъкла (профили), тук също няма да е трудно да го замените в къщи, особено ако са с правоъгълна форма. Внимателно отстранете парченцата с помощта на нож или друг плосък предмет. След това измерете отворите, поръчайте нови стъкла, когато са готови ги поставете.

Вратите, считани за бизнес клас, които са сгъваеми, също могат да са с правоъгълно стъкло. Но тук ще имате малко затруднение с подмяната. За да подмените напукано стъклото, ще трябва да се разглобите цялата врата, тъй като в страничните краища има болтове, монтирани от горната и в долната част на вратата. Те трябва да се отвиват с помощта на инструменти, за да поставите новото стъкло и да разглобите вратата. Възможно е, за ремонта на вратата, да се наложи да се прибегне до монтажник, за да се избегнат нарушения и неизправности.

Нека да подчертаем, че без умения и способности е трудно да се замени дори малка част стъкло в квадратна форма със стандартна дебелина (4-6 мм). А ако стъклото е с овална или зигзагообразна форма, е още по-сложно. Най-важното е да не се бърка размера на стъклото, в противен случай, ще трябва да го купувате няколко пъти. Помнете: допустимото отклонение от точния размер е 3-5 мм. Между другото, не забравяйте да измерите вътрешната и невидима част, която заема стъклото. Това обикновено е околко 10-20 mm, които са необходими за укрепване на стъклото. И при този случай, все още има голяма вероятност да се направи грешка с размера и да се налага да плащате два пъти. Затова е по-добре да се използват услугите на майстор.

Като цяло, винаги е необходимо да се разбере нужна ли е намесата на майстор за вашите врати, който да замени счупените стъкла.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment