Подготовка за боядисване

Добрата подготовка е много важна част от работата преди боядисването на стените. Въпреки че подготовката не е най-интересната част от боядисването, ако го направите внимателно, може значително да си улесните работата. Боядисвали сме десетки апартаменти във Варна и сме били свидетели на самоуки майстори, които се опитват да свършат работата сами, но вместо това само създават страхотен хаос. След като приключите с подготовката ще са създадени условия за бързо и лесно боядисване. Ако, все пак, искате ние да сторим това вместо вас, предлагаме качествено и бързо боядисване Варна.

Опразване на стаята

Първата стъпка преди боядисването е, ако е възможно да се премахнат всички обемни предмети от стаята. Препълнената стая само ще увеличи стреса и ще затрудни работата.

Започнете със стените – това включва пердета, картини, часовници и други предмети, поставени върху тях. След това идва ред и на останалите неща като мебелите, килимите, декорациите и останалото. Ако не можете изцяло да махнете мебелите, преместете ги в средата на стаята и ги покрийте с найлон. Мебелите и пода не се покриват с тъкани, защото боята попива в тях, а петното може да остане на предмета, който сте покрили.

Почистване на стаята

Старателно почистете стаята. Минете килимите с прахосмукачка и измийте пода. С влажна кърпа почистете прозоречните дъски и останалата дограма. Ако има паяжина, почистете я от всички ъгли. Когато приключите с почистването напълно, покрийте помещението с найлон. Краищата на найлона затегнете с креп лента.

Измийте стените ако по тях има мазнини или прах, защото цветът не прилепва добре на мръсни и мазни стени. На пазара има много продукти за тази цел, но това може да направите и с обикновен препарат за миене на съдове и топла вода. Накрая минете стената отново с кърпа и чиста вода за отстраняване на препарата от повърхността на стената.

Сваляне на тапети

Направете репетиция на парче тапет – минете с гъба, напоена с топла вода и вижте дали лесно се маха, за да избегнете мъчителното стържене с шпакла с часове. Още по-лесно е свалянето на тапети с парочистачка – врялата пара ще омекоти тапета и той лесно ще се отлепи.

Дали лесно ще свалите тапетите или не, зависи от вида на тапета и от земната повърхност. Затова е важно предварително добре да се намокри тапета с топла вода и да се види какво ще се случи. Още по-добри резултати ще се постигнат, ако във водата се сложи омекотител. Ако тапетът абсорбира вода, той лесно ще се отлепи. Ако водата не се абсорбира и капе от тапета, тя не може да проникне до лепилото. В този случай се препоръчва тапетът да се перфорира с иглест валяк през сухите тапети. Така водата по-късно лесно ще прониква през дребните отвори и ще смекчи лепилото. Вместо вода за омекотяване на лепилото има и специални ефективни продукти за сваляне на тапети .

Когато сте отлепили тапетите, повърхността на стената изгладете с фина хартиена основа, а след това почистете праха с прахосмукачка.

Изравняване на стените

Гладката повърхност е важна за хубав окончателен вид на стената. Всички ръбове, дупки и драскотини трябва да се напълнят с гипс. Подгответе сместа за мазилката според инструкциите на опаковката и със зидарска лъжица нанесете на повърхността, а след това загладете. Оставете няколко часа така нанесено да изсъхне (според инструкциите на опаковката).

С хартиена основа прекарайте стената, а при необходимост се повтаря предишния процес, за да е повърхността изцяло равна. С гипс закрепете само малки щети, като дупки от пирони и др.

Лепене на защитни ленти

Много полезно е да се направи сцеплението на защитните ленти преди боядисването. Това е най-добрият начин да предпазите повърхностите, които не искате да бъдат оцветени, като столовете, електрическите ключове, съседната стена и др. Най-добре е на краищата на тези площи да поставяте креп лента, която можете да намерите в магазините за бои и лакове. При други самозалепващи ленти съществува опасност от увреждане на повърхността при изваждане на лентата .

Когато поставите лентата на стената, минете през нея със зидарска лъжица, за да се предотврати преминаването на боята под лентата .

 

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment