Почистване на ламинат – как да постигнем отлични резултати

August 23, 2016 | Автор: | Публикувано в Дом и семейство, Интериор

Ламинатът се появява към края на миналия век, но днес вече държи над 10 %  от световния пазар за подови настилки.

През последните няколко години тенденциозно се наблюдава следната закономерност при избора на продукти и услуги от клиентите: съотношението качество/цена, а не както до този момент в действителност се пазаруваше – според цената, за сметка на качеството.

С гаранция за качество, ламинатът отговаря на всички изисквания за здравина, практичност и лесна технология за поддържане. Ето какво още трябва да знаете за това подово покритие, за да удължите по-дълго експлоатационния му период:

Широка гама продукти

За издръжливостта на ламината съществува подробна класификация, в която са дефинирани класът на отделните ламинати и степента им на натоварване. Под внимание се взема показателят за дебелина на повърхностния декоративен слой, тъй като той осигурява надеждна защита против износване, петна и избледняване. След него следва пласт с изображение на декоративната шарка и едва накрая се намира същинското ядро, което определя устойчивостта на натиск. Клиентът трябва внимателно да прецени дали цената ще диктува изборът му, или ще инвестира и в качеството.

Опасностите за паркета

Думата ламинат произхожда от лат. lamina и означава слой, защото именно в това се състои технологията за изработването му. Ред по ред или съединяване на отделните ламели с клик система са двата начина за монтаж на подовото покритие и от тях съществено зависят експлоатационните му качества. При вторият метод клиентът може да подменя лесно отделните елементи, с което ще спести доста средства, разбира се. Задължително трябва да се избягват неравностите в конструкцията на настилката, защото това крие сериозен риск от попадане на частици между дъските на паркета. Оттук се спомага за по-лесното проникване на влагата в дълбочина и увреждането на ламелите. Също така не е препоръчително да се стъпва с обувки и още повече с токчета, защото може да се надраска защитнодекоративния слой.

С нежна грижа при почистването

Поддържането на паркета изисква прецизно старание. От определящо значение за почистването на ламината е видът на препарата, защото различните химикали могат да нанесат сериозни щети върху покритието. Експертите съветват да се закупуват разтвори за ежедневна грижа, с неутрално PH и с дълготраен дезинфекциращ ефект. Качествените хигиенизаращи продукти спомагат да се преодолее напластяването на мръсотията и упоритите петна, предпазват от повторно замърсяване и изсъхват бързо, без да оставят ивици. Не се препоръчват абразивни детергенти. За допълнителна защита срещу влагата, специалистите съветват да се нанася препарат за запечатване на клик системата.

Ако не сте сигурни как правилно да почистите ламината вкъщи, спокойно може да се обърнете към професионалисти в тази област, като Бориван (http://borivan.com/services/pochistvane-na-tvurdi-podovi-nastilki/pochistvane-na-laminat.html), които имат дългогодишен опит в почистването на всякакви подови настилки.

В някои профилирани магазини е наличен и богат асортимент от специални кърпи за почистване, защото абсорбират водата и едновременно с това остават леко влажни, за да се постигнат отлични резултати при хигиенизирането. Потребителите горещо предпочитат микрофибърният моп.  Предлага се в два варианта. Първият без резба намира приложение предимно за домашна употреба, докато другият с резба се използва за по-големи площи. Спрей-мопът функционира както за мокро, така и за сухо почистване. В ергономичната му дръжка има вграден спрей-бутон, които при натискане експулсира препарата от пълнителя. Триъгълният моп с две микрофибърни кърпи достига замърсяванията дори в труднодостъпните места, а кърпите могат да се перат в пералня.

И ако все пак искате съвършени резултати, се доверете на специализираните фирми по почистването. С богат опит в областта и срещу изгодни цени, те ще върнат огледалния блясък на подовото ви покритие, така че да изглежда ламинатът като чисто нов.