Почистване на кладенци

July 28, 2017 | Автор: | Публикувано в Здраве

 

Почистване на система за кладенци

Хлорирането или “шокирането” на системата е стандартният метод за почистване на кладенец. Имайте предвид, че целта на тази операция е да почистите системата до точка, където произведената вода ще премине лабораторен анализ. За да бъде успешна тази процедура, цялата система трябва да се почисти едновременно, за да се избегне бързото замърсяване. Теорията е проста: изхвърлете белина в кладенеца, за да убиете бактериите. Действителната процедура обаче отнема много време и трябва да се извършва систематично. Професионалната служба за инспекция по домовете осигурява услуга почистване на кладенци и хлориране на своите клиенти, ако е необходимо, но удобните собственици на жилища могат да изпълнят услугата за себе си.

Преди да почистите системата, закупете евтин комплект тест за хлор в басейна. Това ще е необходимо, за да се покаже кога целият хлор е изчезнал от системата, преди да извършите отново теста. Забележка: не можете да разчитате на миризма за това. Започнете процеса, като премахнете ямката и изсипете един галон белина. Ако гнездото на кладенеца не е изложено (заровено), то ще трябва да бъде изкопано и разширено над степента за тази процедура и да стане добре достъпно за бъдеща рутинна поддръжка. Ако източникът на вода е пролет, езеро, плитък кладенец или ръчно изкопан кладенец, пропуснете тази процедура и инсталирайте система за пречистване на водата. По дефиниция тези видове водоизточници осигуряват “повърхностни води”, които неизбежно ще включват бактерии. Няма начин да ги почистите, така че ще е необходимо непрекъснато пречистване.

След като избелването е в кладенеца, трябва да се изпомпва цялата система. Отворете маркуча, докато не усетите миризма на белина, изключете, след което отворете всеки кран, докато миришете на белина. Няма наука относно количеството белина, което да добавим. Ако можеш да го помириш на приспособленията, има достатъчно. Ако не можете да миришете на белина, след като сте задържали водата около 30 минути, добавете още един галон. В малък процент от кладенците водоносен хоризонт протича толкова бързо, че не е възможно да се хлорират. Всяко избелващо вещество, което се добавя, веднага се отмива. В тези системи е необходимо да се инсталира система за пречистване на водата.

След като бъде открит хлор на всяко приспособление, прикрепете маркуча за питейна вода към маншета на маркуча и го използвайте, за да разпръснете вътрешността на корпуса на кладенеца. Това ще дезинфекцира целия корпус, а не само частта под текущото ниво на водата. Не забравяйте да разпръснете капачката.

След като корпусът на кладенеца е чист, поставете отново капачката и оставете цялата система да престои през нощта. Трябва да имате бутилирана вода за пиене, готвене и пране. Хлорираната вода може да се използва за промиване на тоалетната, но внимавайте. Белина може да раздразни кожата или да повреди дрехите.

Важно е да се отбележи, че хлорирането на кладенеца ще доведе до разпадане на водата и много седимент и ръждиви люспи ще излязат през крановете. Аераторите трябва да бъдат отстранени по време на тази процедура, за да се избегне запушването. Филтри за седименти трябва да се подменят, когато процесът на почистване приключи.

ИЗКЛЮЧВАЙТЕ СИСТЕМАТА

След осем часа или през нощта хлорът трябва да се измие. Това може да бъде процес, който е на човек.

Първо, свържете маркуча и изплакнете хлора от системата. Хлорираната вода трябва да се изхвърли на място, където няма да навреди, например от чувствителна растителност, а не в септичната система. Това трябва да се извършва докато водата не се изчисти и миризмата на хлор е минимална. След това изтичайте водата на всеки кран, докато миризмата на хлор изчезне, и проверете с таблетките за тестване с хлор.

На практика премахването на целия хлор може да отнеме няколко дни или повече. Най-добрата стратегия е бързото изпомпване на водата от кладенеца, в зависимост от възможностите на кладенеца.

Често кладенецът се изпомпва за няколко часа, оставя се да се възстанови и отново се изпомпва, докато не се открие хлор с комплекта за тестване на басейна. Дори и кладенецът да е изпомпан “сух”, все още може да има много крака хлорирана вода, оставена в кладенеца под нивото на помпата.

Не трябва да има загриженост за изгарянето на модерна потапяема помпа по време на този процес. Тези помпи имат номинална мощност. Също така двигателят остава потопен. Изхвърлянето на вода обаче трябва да бъде наблюдавано заради прекомерната утайка, докато нивото се изтегля и трябва да бъде спряно, ако е необходимо

Имайте предвид също така, че помпените помпи не могат да бъдат класифицирани за непрекъснат режим на работа и трябва да бъдат наблюдавани за прегряване. Ако ямка с реактивна помпа е изтеглена на сухо, тя ще трябва да бъде грундирана. Имате чиста вода удобна за грундиране.

 

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.