Плоски слънчеви колектори – най-евтиният начин за получаване на гореща вода

Плоските слънчеви колектори са едни от най-рентабилните и често използвани видове сред колекторите за топла вода, като това се дължи на относително ниската им цена, простота при изграждането и експлоатацията им. Те усвояват освен директната слънчева светлина и дифузната енергия, която е била около самия панел.

Тези слънчеви системи могат да се използват във всяка точка на България, тъй като нашата страна има изключително подходящ климат за работата им. Слънчевите лъчи са единственото гориво, от което те се нуждаят за затоплянето на топлопреносната течност, което загрява водата в котела и я прави готова за употреба, когато е необходима.

В повечето домакинства, за получаването на топла вода се изразходва най-голямо количество енергия, което е около три пъти повече от това за готвенето. Тази консумация, която всеки месец отговаря за 30-процентно увеличение на сметките ви може да бъде намалена с използването на плоски слънчеви колектори. Въпреки, че те са малко по-скъпи от традиционните източници на топла вода, като електрическите бойлери, за много кратък период те връщат парите, които са били вложени в покупката им, под формата на спестени средства за електроенергия.

Съществуват много видове слънчеви отоплителни системи. Те се категоризират в зависимост от вида на технологията на панелите, местоположението и метода за отопление на трансферната течност. В зависимост от панела, тези слънчеви колектори могат да бъдат с отворен или затворен цикъл, пасивни или активни, като всяка система си има своите предимства и недостатъци. Кой да изберете зависи изцяло от вашите собствени нужди и бюджет.

Правилно оразмеряване на плоските слънчеви колектори

Размерите изцяло зависят от потреблението на гореща вода през целия ден. Ако в домът ви не се изразходва повече от 40 литра на ден, то на вас не ви е нужна много сложна система. Достатъчен е малък панел със свързан за него резервоар от пасивен тип, който да се инсталира на покрива. Това е най-евтиният вариант, но той ще бъде достатъчен за не толкова големите ви нужди от гореща вода. В същото време той ще ви помогне да спестите значителни средства, с които много бързо да го изплатите.

Плоски слънчеви колектори с площ от 1,75 до 2,80 квадратни метра могат да осигурят около 300 литра топла вода на ден. Като цяло, един човек се нуждае от около 0,93-1,50 квадратни метра плоски слънчеви колектори, а едно четиричленно семейство ще бъде задоволено с достатъчно топла вода с 3,70 до 5,55 квадратни метра. Колектори с такава площ могат да осигурят около 455 литра вода дневно. Минималната площ за едно средностатистическо четиричленно семейство е 2,96 квадратни метра (1,22 на 2,44 метра).

Още за плоските слънчеви колектори вижте на emde-solar.com/модели/плосък-слънчев-колектор

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment